Kerti munkák

2021.11.09. 07:25

Veszélyben vannak a hazai sünök, vigyázzunk rájuk!

A levelek alatt megbújó sünök könnyen megsérülhetnek, akár el is pusztulhatnak az óvatlanul végzett kerti munkák miatt.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A téli álomra húzódó sünök védelmére szólít fel az őszi lombhullás idején a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, vagyis az MME. Az óvatlanul elvégzett őszi kerti munkák ugyanis veszélyeztethetik az emlősöket.

A kertek, parkok rendezésekor összegereblyézett levél- és rőzsehalmok ideális búvóhelyet jelentenek a telelésre készülő sünök számára, amelyeknek téli álma akkor kezdődik, amikor a hőmérséklet tartósan 8 fok alá csökken.

Fontos, hogy levél- és rőzsehalmok elszállításakor gondoljunk az esetleg alájuk költöző sünökre is.

Az egyesület továbbá kiemelte, nem szabad vasvillával nekiesni a halomnak. Helyette használjunk inkább szerszámnyelet vagy hosszabb botot. Az alapi résznél pedig még óvatosabban kell eljárni, itt érdemes akár kézzel átforgatni a leveleket, hogy meggyőződhessünk arról, nincs-e alatta valamilyen állat. Ezenkívül az is segíthet, ha a halmok elbontását átlátható rétegenként, fentről lefelé haladva végezzük.

A zaj hatására összegömbölyödő sün tüskéire szúródó levelek szinte láthatatlanná teszik az állatot, ezért fontos odafigyelni a gömbölyded formákra. A véletlenül megemelt állat ugyanis gyakran kigurul a gallyak és a levelek közül.

Az ilyen rakásokat soha nem szabad felgyújtani, mert a lángok elől a sünök nem tudnak elmenekülni, hiszen védekezési stratégiájuk az összegömbölyödésre épül.

Január 1-től az önkormányzatok nem engedélyezhetik helyi rendeletben az avarégetést, így ennek törvényi tilalma általánossá válik az egész országban.

A megtalált telelő sünre lehetőség szerint vissza kell tenni kellő vastagságú rétegben a leveleket és az ágakat. Ezenkívül az is megoldás, ha a közelben, bokrok takarásában készítünk egy hasonló növényi halmot, amely alá átköltöztethetjük az állatot.

További részletek a sünökkel és a megóvásukkal kapcsolatban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján olvashatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!