Hópokol

2021.12.12. 20:05

A szibériai tigrisekért aggódnak Oroszországban

Hatalmas hó fenyegeti a világ legnagyobb macskaféléje, a szibériai tigris túlélését Oroszország távol-keleti részén - kongatta meg a vészharangot a Természetvédelmi Világalap (WWF).

Az extrém mennyiségű hó miatt nehezen találnak táplálékot a tigrisek és más vadon élő állatok, így a szikaszarvasok, az őzek vagy a vaddisznók, a „hópokol” halálos veszedelemmé vált a vadállatok számára - közölte vasárnap a zöldszervezet, amely ezért sürgeti, hogy a patásokat téli táplálék kihelyezésével segítsék a túlélésben.

A mélyebben fekvő térségekben már a téli szezon kezdetén 50-80 centiméter hó esett, a hegyekben a hóréteg vastagsága meghaladja az egy métert is, és sok állat ilyen vastag havon már nem képes áthatolni - figyelmeztet a WWF, amely szerint egy szibériai tigrisnek napi 10 kilogramm hús táplálékra van szüksége.

A vadorzók máris kihasználták a szükséghelyzetet, és tiltott vadászatra indultak. A természetvédők aggódnak amiatt is, hogy megszaporodhatnak a konfliktusok az emberek és a táplálékkeresés közben esetleg lakott területre is behatoló tigrisek és más vadállatok között.

A helyi lakosság máris a nagymacskák fokozott aktivitását észlelte. A leginkább érintett térségekben, mint amilyen Habarovszk környéke vagy a Zsidó autonóm terület, szakértői csapatok próbálják ellenőrzés alatt tartani a helyzetet, minimalizálni a konfliktusokat.

Oroszországban 540 körülire becsülik a szigorúan védett, és főleg orvvadászat által fenyegetett szibériai tigrisek számát. Főleg az Amur-folyó térségében élnek, nem messze a Csendes-óceántól.

A hatóságok legutóbb november végén egy tengermelléki erdőben találtak egy lelőtt tigrist. A lőszer alapján indult nyomozás a tettesek után.

A vadorzókat négy évig terjedő börtönnel és magas pénzbüntetéssel próbálják elriasztani a tigrisek megölésétől Oroszországban.

Borítóképünkön egy szibériai tigris.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!