Drága installáció

2021.12.12. 09:55

Rekordáron, több mint 1 milliárd forintért adtak el szobrokat

Magdalena Abakanowicz világhírű szobrász ikonikus szoborcsoportja 83, kerámiából készített gyerekfigurából áll.

A lengyelországi műtárgyaukciók eddigi történetében a legmagasabb, több mint egymilliárd forintnak megfelelő áron adták el Magdalena Abakanowicz világhírű lengyel szobrász egyik monumentális installációját, a Bambini című szoborcsoportot.

A 83, kerámiából készített gyerekfigurából álló installáció 13,6 millió zlotyért, mintegy 1,1 milliárd forintért kelt el – közölte a PAP hírügynökséggel az árverést szervező Polswiss Art aukciósház képviselője, Marta Rydzynska.

Az installációért fizetett ár a legmagasabbnak számít a lengyelországi műtárgyaukciók történetében, és egyben világviszonylatban is Abakanowicz eddig legdrágábban eladott alkotásáról van szó.

Magdalena Abakanowicz egy újabb rekorddal döntötte meg korábbi, szintén saját csúcsát – fogalmazott Marta Rydzynska.

A Bambini installáció 1998 és 1999 fordulóján készült, és a legnépesebb az Abakanowiczra jellemző, fejek és identitás nélküli, részleteiben mégis egymástól különböző figurák együtteseit ábrázoló, a tömeg témáját feldolgozó szoborcsoportok közül. Különlegessége abban is áll, hogy a művész ritkán készített gyerekszobrokat. Az installáció a párizsi Palais-Royal Garden számára készült, első alkalommal azonban a New York-i Metropolitan Múzeum tetején mutatták be, az Abakanowicz a háztetőn című kiállításon. Ezt követően Európa és az Egyesült Államok több városában volt megtekinthető.

A 2017-ben elhunyt Abakanowicz életművében állandó motívum volt az emberi test és külvilágnak való kitettsége.

A sok objektumból, figurából álló ciklusait az 1970-es évektől zsákvászonból és gyantából készítette, a 80-as évektől hagyományos szobrászati anyagokat is felhasznált, fából, kőből és fémből alkotott.

Magdalena Abakanowiczot számos nemzetközi elismerésben részesítették, művei a világ több mint 70 gyűjteményében találhatóak, a New York-i Metropolitan Múzeumon kívül többek között a párizsi Pompidou Központban, valamint Kiotóban, a Modern Művészetek Nemzeti Múzeumában is.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!