Természetvédelem

2021.12.12. 08:20

Víz alatti hangfelvételek bizonyítják, van remény a korallok számára

A dinamitos halászat miatt súlyosan károsodott korallzátonyt az elmúlt évtizedben új korallokkal telepítették be.

Lehallgatta a víz alatt egy újratelepített, helyreállított korallzátony életét egy kutatócsoport Indonéziában. A felvételek arról tanúskodnak, hogy a zátony új életre kelt.

A BBC hírportáljának cikke felidézi, hogy a dinamitos halászat miatt súlyosan károsodott korallzátonyt az elmúlt évtizedben új korallokkal telepítették be. A kutatók most a helyszínen víz alatti mikrofonokkal készítettek felvételeket.

Az ujjongó, brekegő és morgó hangok, amelyek között korábban soha nem rögzítettek is akadtak, a tudósok szerint a zátony egészségi állapotának javulásáról adnak hírt.

A Journal of Applied Ecology című folyóiratban publikált tanulmányban a szerzők leírják, hogy a helyreállított korallzátonyon rögzített felvételeket az annak közelében található, rossz állapotú korallzátonyok hangjaival hasonlították össze. Tim Lamont, az Exeteri Egyetem vezető kutatója elmondta, a helyreállított korallzátonyok hangja jobban hasonlít az egészséges, virágzó korallzátonyokéra.

A tudós szerint a tanulmány azt igazolja, hogy a helyreállítás valóban működhet. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az újratelepítés csak része a megoldásnak, amelynek magába kell foglalnia az éghajlatváltozás és a korallzátonyokat világszerte fenyegető egyéb veszélyek elleni gyors fellépést is.

A kutatók által vizsgált korallzátony egyes részeit a törmelékből állítják helyre, a több évtizedes dinamitos halászat ugyanis darabokra tördelte azt.

Lamont elmondta, hogy a törmeléket fémkeretekkel stabilizálták, és az élő korallokat ehhez a szerkezethez rögzítették. A helyreállított korallzátonyon készült felvételen Lamont szerint az alapot a csattogó garnélarák hangja adja, amely kicsit hasonlít a rádió statikus zajára vagy a szalonnasütés sercegésére. Ezen a hangon keresztül időnként apró trillákat, ujjongást vagy brekegést hallunk.

A tudós hozzátette, továbbra is rejtély, hogy a hangok többsége melyik halakhoz köthető. Megjegyezte, hogy a halak által produkált hangok sokfélesége akkora, mint a madárdaloké.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!