Várják a látogatókat

2021.12.15. 09:37

Zürichből érkeztek új lakók a debreceni állatkertbe

Az új, különleges megjelenésű jövevények korábban sosem tartott faj képviselői, az intézmény hosszú távon szaporítani is szeretné őket.

Nagy Gergely Sándor, a debreceni állatpark igazgatója beszámolt arról, hogy 3 apáca-fütyülőlúd érkezett a zürichi állatkertből a Nagyerdőbe.

Elmondta, a különleges megjelenésű, korábban sosem tartott faj képviselői, a két gácsér és egy tojó jelenleg az Afrika-röpdében kialakított téli szálláshelyen tekinthető meg, de a tavaszi jó idő érkeztével rokonaikkal együtt veszik majd birtokba a récés tavat. Az intézmény hosszú távon szaporítani is szeretné őket.

Az apáca-fütyülőlúd (Dendrocygna viduata) a szubszaharai Afrikában és Dél-Amerikában egyaránt előfordul. Feltehetően az ember hurcolta át magával az Atlanti-óceánon.

Nevét az apácák által viselt habitushoz hasonló színezetéről és jellegzetes, füttyszerű hangjáról kapta. Trópusi madár, így nem vándorol. Hatalmas, akár több ezer egyedből álló kolóniákat alkot, amelyek a párzási időszakban párokra vagy kisebb csapatokra szakadnak. Fészkét a vízpartra, ritkábban fák üregébe rakja. A szülők felváltva kotlanak a tojásokon, és közösen nevelik a fiókákat, akik 8 hetes korukra válnak önállóvá.

Természetes populációi egyelőre stabilak és népesek, a betegségek, a vadászat, valamint az élőhelyvesztés veszélye miatt azonban a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség, az IUCN Vörös Listáján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!