Hihetetlen élővilág

2022.01.30. 07:15

Egy év alatt 224 új fajt azonosítottak a Mekong-térségben

A jelentés szerint egy emlőst, illetve hüllők, békák, gőték és halak tucatjait, és 155 növényfajt fedeztek fel.

A Természetvédelmi Világalap, a WWF jelentése szerint egy év alatt 224 új növény- és állatfajt azonosítottak a Mekong-folyó térségében, köztük egy emlőst, a Popa langur elnevezésű majmot. A WWF egyúttal felhívta a figyelmet a gazdag biodiverzitású élőhelyek védelmére a Vietnamot, Kambodzsát, Laoszt, Thaiföldet és Mianmart magában foglaló térségben.

Az új fajokat még 2020-ban fedezték fel, de a jelentés közzétételét tavaly elhalasztották.

Az új majomfaj volt az egyetlen emlős az újonnan azonosított állatfajok között. A jelentés szerint hüllők, békák, gőték és halak tucatjait fedezték fel, és 155 növényfajt is, beleértve az egyetlen laoszi szárazságtűrő bambuszfélét.

A Mekong vidéke a biológiai sokféleség egyik fontos színtere, tigrisek és ázsiai elefántok otthona, de a rendkívül ritka ázsiai egyszarvúnak is nevezett szaola szintén ott él több ezer más fajjal együtt. A legújabb listával együtt a tudósok már több mint 3 ezer fajt fedeztek fel a régióban 1997 óta.

A Popa langurt, amelyet azért neveztek el így, mert a mianmari Popa vulkán meredek hegyoldalán él, a genetikai egyezés alapján azonosították a közelmúltban gyűjtött csontok és a brit Természettudományi Múzeumból származó, több mint 100 éve gyűjtött leletek elemzésével. A majomfaj két fő megkülönböztető jegye a szemei körül lévő széles fehér gyűrű és jellegzetes bajsza.

A WWF a Fauna and Flora International szervezetével együttműködve 2018-ban kameracsapdával készített képeket a majmokról. A majomfaj valószínűleg a Természetvédelmi Világszervezet, az IUCN vöröslistájára is felkerül majd a kritikusan veszélyeztetett fajok közé, mivel mindössze 200-250 példány élhet belőle a vadonban.

A kutatók Mianmarban egy új begóniatípust is felfedeztek, amelynek vöröses virágai és bogyószerű termései vannak.

Nem minden új fajt a dzsungelek mélyén fedeztek fel. Thaiföld északkeleti részén egy növényboltban azonosítottak egy fűszerként használt gyömbérfélét, amelyet büdös bogárnak neveznek csípős szaga miatt, ami egy helyi bogárra emlékeztet.

Az újonnan felfedezett fajok közé tartozik egy rendkívül ritka csücskösásóbéka-féle, a kardamomi erdei béka (Leptobrachella neangi), amely felfedezőjéről, egy kambodzsai herpetológusról kapta tudományos nevét, és amely egy hihetetlenül szűk területen fordul elő a Kambodzsa és Thaiföld határán emelkedő Kardamom-hegységben, a Phnom Samkos rezervátumban.

Borítókép: German Primate Center (DPZ)- Leibniz Institute for Primate Research / AFP / Thaung Win

Címkék#Mekong#WWF

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!