Végletekig legyengült

2022.01.12. 14:18

Elárvult medvebocs életéért küzdenek az orvosok

A súlyos betegséggel küzdő, magányos állat körül farkasok nyomaira és vérnyomokra bukkantak az erdészek.

Antibiotikumkúrával próbálnak megmenteni állatorvosok Lengyelországban egy árva medvebocsot, amely egy kullancsok által terjesztett súlyos betegségben szenved.

Az Ada nevű magányos hím medvére a végletekig legyengülve bukkantak rá erdészek hétfőn a behavazott délkelet-lengyelországi erdőkben egy patak mellett. A környéken farkasok nyomaira és vérnyomokra bukkantak, miközben az anyaállatot nem találták sehol.

Az erdészeti hatóságok úgy döntöttek, hogy az árva barnamedvebocsot a védett állatok rehabilitációs központjába, Przemyslbe szállítják. A menhelyen észrevették, hogy az állat központi idegrendszeri tüneteket mutat, például remeg a feje. Az állatorvosok megállapították, hogy a bocs anaplazmózisban, a fehérvérsejtek károsodásával és elpusztulásával járó, baktérium okozta betegségben szenved, amelyet a közönséges kullancs terjeszt.

A przemysli vadállatkórházban naponta kétszer antibiotikumot adnak a bocsnak abban a reményben, hogy legyőzi a betegséget – mondta Radoslaw Fedaczynski, a kórház állatorvosa, aki videót is feltett a kismedvéről az intézmény oldalára.

Jakub Kotowicz állatorvos szerint jó jel, hogy miután gyógyszert és egy meleg kuckót kapott, a bocsnak megjött az étvágya és elfogyasztja a kapott élelmet.

 Az elárvult medvebocs 2021 tavaszán születhetett. Az erdészet azt szeretné, ha felgyógyulása után az állat visszakerülne a vadonba. Egy 2016-ban megmentett fiatal nőstény később a poznani állatkertbe került a przemysli központból.

Lengyelországban kevés barnamedve él, számuk legfeljebb 100 körül lehet, ezért a faj szigorú védelmet élvez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!