Ritka lelet

2022.01.23. 18:05

Élve temették el ezeket az ókori kínai harcosokat

Egy gazdag klán háromezer éves sírjait, köztük a temetésükön feláldozott harcosok és harci lovak maradványait tárták fel Kína egyik ősi fővárosában.

Az összesen huszonnégy sírból álló komplexumot a Henan tartományban található Anyang városának egyik régészeti lelőhelyén fedezték fel, körülbelül kettő kilométerre Kína egyik ősi és legnagyobb történelmi fővárosától, az UNESCO Világörökség részét képező Yinxu-tól. A romok az ősi Yin városból, az egyik legrégebbinek számító Shang-dinasztia fővárosából származnak, amely Krisztus előtt 1600 és 1046 között uralkodott.

 

A leletek rendkívüli státuszát és erejét tükrözik

Az újonnan felfedezett sírkomplexumban több gödör is található, amelyekben harci szekerek, az őket vontató lovak maradványai és harcosok maradványai rejtőztek. A Hszinhua kormányzati hírügynökség közleménye szerint a harcosok egy része kagylófüzérekkel díszített fejdíszt viselt, amikor meghalt, míg néhány ló homlokát arany furnérral és bronz hátlappal díszítették.

Ez nagyon ritkának számít Anyang ősi felfedezései között, ami a szekértulajdonos rendkívüli státuszát és erejét tükrözi

– mondta Kong Deming, a város kulturális emlékeivel és régészeti intézetének igazgatója a LiveScience online tudományos portálnak.

Ahogy azt azonban a Penn State Egyetemen végzett tanulmány említi,

a szolgák "rituális öngyilkosságának" vagy "önkéntes élve eltemetésének" gyakorlata a magas rangú gazdáik temetésén általánosnak számított a shang-dinasztia korában.

A régészek körülbelül két éve dolgoznak a helyszínen, ahol eddig tizennyolc ódon épület alapjait, valamint huszonnégy síremléket és hat szekér temetkezési helyét találták meg, amelyekben a feláldozott férfiak és lovak maradványai is vannak.

 

A sírokat pazar díszítéssel látták el

A régészek úgy vélik, hogy az ősi hely a „Ce" nevű klán egyik fontos központja lehetett. A szakemberek szerint úgy tűnik, hogy a közösség tagjait is ide temethették el, mert erre utalnak a finoman megmunkált bronzedények, amelyeken a klán kínai karaktere, a „册" is szerepel.

A Yingxuban talált orákulumcsont-feliratok között is megtalálhatjuk a klán karakterét, amelyek teknőspáncélokra és állatcsontokra voltak írva, amelyek a legkorábbi ismert kínai írásokat tartalmazzák

– mutatott rá Kong Deming. – Ez a jelkép a lelőhelyen talált bronz eszközök többségén is szerepel, ezért úgy gondoljuk, hogy a klán aktív volt ezen a területen.

A bronzedényeket a klán tagjaival együtt temették el

Forrás: Anyang Institute of Cultural Relics and Archaeology

A régészek a bronzedényeken kívül más emlékeket is találtak a sírokban, köztük jáde kőből, csontból és kagylóból készült tárgyakat.

Ezek közül többet pazar díszítéssel láttak el, ami arra utal, hogy a klán gazdag lehetett.

És bár a sírrablók már kifosztották az egyik legnagyobb sírt, a többi nyughelyen változatos és viszonylag jól megőrzött ereklyéket találtak a tudósok. A régészek most azt remélik, hogy a most feltárt leletekkel többet megtudhatnak a klán társadalmi helyzetéről, munkamegosztásáról, valamint a királyi családdal való kapcsolatukról.

Borítókép: a harcosokat és a szekereket vonó lovakat élve temették el a gazdag klán tagjainak temetésén (Anyang Institute of Cultural Relics and Archaeology)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!