Rangos elismerés

2022.01.24. 20:45

Kovalenko-medállal ismerik el Karikó Katalin és kutatótársa munkáját

Karikó Katalin és kutatótársa, Drew Weissman kapja meg közösen az idei Kovalenko-medált, az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia (NAS) orvostudományi kutatásokért járó, kétévente odaítélt elismerését – jelentette be hétfőn az amerikai kormányt tudományos kérdésekben segítő testület.

A szervezet honlapján olvasható közlemény szerint a két kutató munkája lehetővé tette az mRNS-technológia hatékony alkalmazását a vakcináknál és az immunterápiákban. Az általuk fejlesztett nukleoziddal módosított mRNS és a nukleoziddal módosított mRNS-lipid nanorészecske vakcinaplatformok megteremtették az első két jóváhagyott COVID-19 elleni oltás alapjait. Kutatásaik bebizonyították, hogy a nukleoziddal módosított mRNS felhasználható különféle kórokozók, köztük az influenzavírus, a HIV, a SARS-CoV-2 és a malária elleni vakcinációra. Az általuk kifejlesztett megoldás számos alkalmazási lehetőséget rejt magában a fertőzések megelőzésében, különféle akut és krónikus betegségek kezelésében és a génszerkesztésben.

Az 1863-ban alapított National Academy of Sciences 16 tudományos elismerésének egyikeként kétévente odaítélt Jessie Stevenson Kovalenko-medál 25 ezer dollárral jár, amelyet további 50 ezer dollár kutatási támogatás egészít ki. Az elismerés anyagi hátterét biztosító alapot Michael S. Kovalenko ajánlotta föl 1949-ben az akadémiának felesége, Jessie Stevenson Kovalenko emlékére.

A kitüntetésről beszámoló Szegedi Tudományegyetem közleménye szerint Karikó Katalin, a felsőoktatási intézmény kutatóprofesszor az első magyar díjazott az elismerés csaknem hét évtizedes története során.

A NAS Kovalenko Medal kitüntetését 2022. május 1-jén, az akadémia éves ülésének díjátadó ünnepségén veszi át Karikó Katalin és Drew Weissman.

Borítóképünkön Karikó Katalin Széchenyi-díjas kutatóbiológus, biokémikus, a szintetikus mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!