Hiánypótló kiadvány

2022.01.23. 08:54

Nemzeti táplálkozási ajánlással segíti az időseket az OGYÉI

Új, kifejezetten a 60 év feletti korosztálynak szóló, nemzeti táplálkozási ajánlást tett közzé az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) háttérintézménye, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) - közölte a szervezet.

Magyarországon eddig nem állt rendelkezésre az idősebb korosztálynak szóló naprakész, élelmiszeralapú táplálkozási ajánlás; a népegészségügyi célokhoz igazodva, az Emmi iránymutatásával, ezt a hiányt pótolta az OGYÉI - közölték.

Először helyzetelemzést végeztek a 2009-es és a 2014-es Országos Táplálkozási és Tápláltsági Állapotvizsgálat (OTÁP) 60 éves és idősebb korosztályra vonatkozó adatainak összevonásával, valamint a Népegészségügyi felmérés 2018. és a Biomarker vizsgálat 2019. adatainak elemzésével. Összegyűjtötték a nemzetközi és hazai táplálkozási ajánlásokat, az erre vonatkozó irodalmat, majd kidolgozták a tápanyag- és élelmiszercsoportok szerinti új hazai ajánlást, amely az energiaszükségleten túl az idősek vitamin- és ásványianyag-igényét is kielégíti - ismertették.

Az ajánlásban foglaltak megvalósíthatóságának ellenőrzésére, a gyakorlati kivitelezés segítésére kétszer tizennégy napos, évszakpárok szerinti mintaétrendek is készültek. 

Ezek közt számos saját fejlesztésű étel van, amelyek receptjét az OGYÉI szintén közzéteszi a merokanal.hu/szakembereknek weboldalon.

Az intézet 2021 nyarán az érintett korosztályt ellátó orvosok és egészségügyi szakdolgozók részére online továbbképzésen is bemutatta az ajánlást és az annak alapját képező felmérések eredményeit.

Az OGYÉI további szakmai segédanyagokat is biztosít az idősekkel foglalkozó szakértőknek: 

elkészült többek között egy élelmezésben dolgozó szakembereknek szóló kiadvány, amely az új táplálkozási ajánláshoz való igazodást étlaptervezési tanácsokkal, konkrét mennyiségi tanácsokkal és példákkal segíti 

- írták.

Kiemelték, hogy mivel az egyéni táplálkozási szokások megváltoztatásában az önellátó felnőtt lakosságnak van a legnagyobb szerepe, az intézet nagy gondot fordít arra, hogy az új táplálkozási ajánlást könnyen befogadható módon, a gyakorlati alkalmazhatóságot előtérbe helyezve is közzé tegye.

Ezért elkészítette a 60+ egészség című kiadványt, amely számos praktikus tanácsot tartalmaz a bevásárlástól kezdve a címkeolvasáson át az étvágy serkentéséig, valamint részletes adagolási útmutatót is magában foglal 

- tették hozzá.

A lakosságnak szánt kiadvány online és nyomtatott formában is hozzáférhető. A kiadványt rövidebb segédletek, az említett receptek és mintaétrendek egészítik ki, amelyek elérhetők a merokanal.hu/60pluszegeszseg weboldalon, és a Merőkanál.hu - Élj könnyebben! Facebook-oldal is rendszeresen tudósít róluk - áll az OGYÉI közleményében.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!