Rendhagyó gyűjtemény

2022.01.17. 15:20

Publikálják a világhírű költő, Robert Burns magánlevelezését

Robert Burns minden más költőnél többet tett azért, hogy a 18. századi skót dialektust világszerte elterjessze.

A Robert Burns költeményeit tartalmazó új gyűjteményes kiadásban a 18. századi skót költő levelezését is közzéteszik, köztük egy olyan levelet is, ami arra figyelmeztette a költőt, hogy ne írjon skót dialektusban, mert ezzel elidegeníti a londoni olvasókat.

Robert Burns 1759. január 25-én született, ezen a napon világszerte megemlékeznek a költőről. Idén az Oxford University Press gondozásában egy új gyűjteményes kötet is megjelenik, amelyben levelezése is olvasható majd.

A The Guardian beszámolt arról, hogy a kötet szerkesztéséről készült dokumentumfilm megtekinthető online.

A Glasgow-i Egyetem Robert Burns Tanulmányok Központjának tudósai a levelezés kiadásához Robert Burns 800 levelét, valamint a barátai és tisztelői által neki írt 300-400 levelet néztek át.

Leveleiből kiderülnek győzelmei, kudarcai, szorongásai, félelmei és örömei – magyarázta Rhona Brown, a központ egyik kutatója.

Robert Burns minden más költőnél többet tett azért, hogy a 18. századi skót dialektust világszerte elterjessze az újévkor énekelt dal, az Auld Lang Syne és más híres művei révén. Az új kutatások szerint mégis azt tanácsolta neki egy levelezőpartnere, John Moore skót orvos, hogy ne írjon skótul, mert úgy vélte, hogy a londoni olvasókat ez eltántorítaná műveitől. A költő azonban nem fogadta meg a tanácsot. Az orvoshoz írt terjedelmes leveléből azonban számos dolgot megtudhatunk gyermekkoráról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!