Meglepő felfedezés

2022.01.15. 07:40

Római kori falu maradványait találták meg a gyorsvasút építésénél

Az ásatások során előkerült tárgyak, üvegedények, gazdagon dekorált kerámiák, ékszerek, illetve a galenit nevű ásvány nyomai tanúskodnak a lakosság jómódjáról.

Római kori falu maradványait találták meg a nagy sebességű brit vasútvonal, a High Speed Two – HS2 építése során Northamptonshire közelében.

A maradványok alapján megfigyelhető, hogyan fejlődött egy vaskori falu jómódú római kereskedővárossá – írja a BBC.

A Chipping Warden falu melletti ásatás során talált nyomok szerint a települést időszámításunk előtt 400 körül alapították és több mint 30 körházból állt. A római korban, 300 és 400 körül új kőépületekkel és utakkal bővült. Az itt talált fekete talaj alapján a Blackgrounds nevet viselő lelőhely egyike annak a több mint száznak, amelyeket 2018 óta London és Birmingham között tártak fel a régészek, de ez az egyik leglenyűgözőbb.

Egy széles út mentén több mint 300 római érmére bukkantak. Ez alapján feltételezhetően jelentős volt a kereskedelem a térségben, amikor a falu jómódú várossá fejlődött. A 10 méter széles út szintén arra utal, hogy a településen nagyon sűrű volt a forgalom. A lelőhely a régészek szerint háztartási és ipari területre osztható, műhelyek, kemencék és jó állapotú kutak nyomai is fennmaradtak.

A terület egyik részén a föld világos vörös színű. Ez arra utalhat, hogy itt égetés történt, például kenyérkészítés zajlott, fémmegmunkáláshoz szükséges öntödék vagy kemencék működtek itt.

Az ásatások során előkerült tárgyak, üvegedények, gazdagon dekorált kerámiák, ékszerek, illetve a galenit nevű ásvány nyomai tanúskodnak a lakosság jómódjáról. Utóbbi anyagot összezúzva és olajjal keverve sminkként használták. Egy fél bilincset is feltártak, eszerint létezett a bűnözés vagy a rabszolgamunka a területen.

A lelőhely jelentősen átformálja a római kori vidékről alkotott elképzeléseinket. Egy ilyen jó állapotban megmaradt, nagy római út és a számos jó minőségű lelet feltárása igazán különleges dolog, ezek sokat mesélnek azokról az emberekről, akik itt éltek – mondta James West, a feltárást végző MOLA Headland Infrastructure munkatársa.

A HS2 hálózat London és több észak-angliai nagyváros, köztük Birmingham, Leeds és Manchester között épülne meg, 56 milliárd fontos, vagyis 19,8 ezer milliárd forintos költségvetéssel. Az első szakasz átadását 2026 végére tervezik London és Birmingham között, a másodikét pedig 2032-2033-ra London és Leeds, illetve London és Manchester között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!