Békére találhatnak

2022.01.31. 08:45

Visszaadja a lemészárolt wiyot törzs maradványait egy kaliforniai múzeum

A wiyot törzset éjjel támadták meg fehér telepesek, a mészárlásnak egyes számítások szerint csaknem 200 áldozata lehetett.

Visszaadja egy kaliforniai múzeum annak a 20 észak-amerikai őslakosnak a maradványait, akiket 1860-ban a wiyot törzs lemészárlásakor öltek meg Kalifornia északi részén.

A wiyot törzset 1860. február 26-án éjjel támadták meg fehér telepesek. A mészárlásnak egyes adatok szerint legalább 50, más számítások szerint csaknem 200 őslakos áldozata volt, főleg nők, gyermekek és idősek.

Az elhunytak maradványait később kiásták, csontvázukat és velük eltemetett tárgyaikat egy múzeumban helyezték el. 70 évvel később, most 20 áldozat maradványai visszatérhetnek eredeti nyugvóhelyükre.

Békére és nyugalomra találhatnak a többi őseinkkel

– mondta Ted Hernandez, a wiyot törzs műemlékvédelmi illetékese kedden, miután bejelentették a hazaszállításukat.

A sírrablás egy újabb megaláztatás volt, amelyet az indiánok és leszármazottaik szenvedtek el jóval azután, hogy elűzték őket földjeikről vagy megölték őket.

Hobbirégészek, gyűjtők és még neves kutatók is részt vettek a temetkezési helyek meggyalázásában. Koponyákat, csontokat és régiségeket adtak el, tanulmányozták és múzeumokban állították ki őket. Cutcha Risling Baldy, a Humboldt Egyetem őslakos tanulmányainak professzora szerint a szent tárgyak visszaszolgáltatása gyógyulást jelent a törzseknek.

A wiyotok maradványait 1953-ban találták meg, egy móló építkezésekor, Eureka külterületén. A csontokat a Kaliforniai Egyetem berkeleyi campusának kutatói gyűjtötték be a melléjük temetett tárgyakkal együtt, és egy raktárban helyezték el a leletet. A wiyotok 2016-ban indították el őseik maradványainak visszakövetelését az amerikai őslakosok sírjainak védelméről és hazahozataláról szóló törvény alapján. A jogszabály megtiltotta a sírokból való lopást, és kötelezte a kormányzati intézményeket a birtokukban lévő tárgyak visszaszolgáltatására.

A Kaliforniai Egyetem berkeleyi campusa, amely a Hearst Antropológiai Múzeumban helyezte el a maradványokat, először megtagadta a visszaszolgáltatásukat.

2020-ban azonban egy állami vizsgálat felderítette, hogy az egyetemnek nincs következetes eljárása a maradványok visszaszolgáltatására. Amíg a Kaliforniai Egyetem Los Angeles-i campusa a legtöbb maradványt visszaadta, a berkeleyi intézmény csupán 20 százalékukat. A Kaliforniai Egyetem berkeleyi campusa 10 ezer őslakos amerikai maradványait őrzi, ami Amerika legnagyobb gyűjteménye.

Az egyetem tavaly felülvizsgálta a visszatelepítési politikáját. Az egyetem új bizottsága azt is megállapította, hogy elegendő bizonyíték áll rendelkezésre a wiyot maradványok és tárgyak visszaszolgáltatásához.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!