A legrégebbi campus

2022.02.22. 16:30

2400 éves kínai egyetem maradványait tárták fel régészek

Kína első, állami igazgatás alatt álló felsőoktatási intézményének romjait tárták fel régészek a kelet-kínai Santung tartomány területén – közölte a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

A Kr.e. 374-ben épült Csihszia akadémiát a hadakozó fejedelemségek korában (Kr.e. 475-221) a mai Santung területén fekvő Csi államban alapították. A több mint 150 éven át fennálló intézmény egyszerre több szerepet is betöltött: 

állami felsőoktatási intézmény mellett kutatóintézetként és agytrösztként is működött.

Az akadémia épületkomplexumát egy öt éven át tartó ásatás keretében tárták fel. Az épületegyüttest, amelynek helyszíne összeköttetésben áll Csi állam egykori fővárosának romjaival, történelmi feljegyzések alapján azonosították a Csihszia akadémiaként. A négy sorban álló épületek alapterülete összesítve megközelíti a 40 ezer négyzetmétert. Felülnézetből az épületek trapézalakot formálnak.

A Hszinhua a tartományi régészeti társaság egyik munkatársára hivatkozva arról írt, hogy a Csihszia akadémia megalapítása Csi állam legfontosabb reformjai közé tartozott. Az újítás egy 

nagyszabású kulturális és intellektuális terjeszkedésnek nyitott utat

– vélekedett a szakértő, aki szerint a romok feltárása rendkívüli jelentőségű a Csi kultúra további tanulmányozásában.

Borítókép: Illusztrációfotó / Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!