Szomorú felismerés

2022.02.28. 17:55

A klímaváltozás hatásai a vártnál gyorsabbak és pusztítóbbak

Az IPCC által készített jelentés arra összpontosít, hogy a természetet és a társadalmakat hogyan érinti az éghajlatváltozás.

Legfrissebb jelentésében az ENSZ Kormányközi Éghajlatváltozási Testülete, az IPCC megállapította, hogy a klímaváltozás ma látható hatásai gyorsabbak, rombolóbbak és elterjedtebbek, mint ahogy azt 20 éve gondoltuk. A hétfőn Genfben nyilvánosságra hozott jelentés kiemeli, hogy a világ népességének közel fele már most is küzd az egyre veszélyesebbé váló éghajlati hatásokkal, ezért a szerzők drasztikus és nagyszabású fellépésre szólítják fel a tagországokat.

A Föld egyharmadát-felét meg kell védeni és meg kell őrizni a jövő élelmiszer-ellátásának és édesvíz-ellátásának biztosítása érdekében. Tervet kell készíteni, hogy a part menti városokban élők biztonságban legyenek a viharoktól és a tengerek emelkedésétől.

Az alkalmazkodás életeket ment. Amint az éghajlatváltozás hatásai súlyosbodnak, és ez be fog következni, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást szolgáló beruházások növelése a legfontosabb a túléléshez, a késlekedés halált jelent

– mondta Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára a jelentés közzétételekor.

Az IPCC által készített jelentés arra összpontosít, hogy a természetet és a társadalmakat hogyan érinti az éghajlatváltozás, mit tehetnek az alkalmazkodás érdekében. A jelentés szinte minden tekintetben egyértelművé teszi, hogy az éghajlatváltozás sokkal gyorsabban hat a világra, mint ahogy azt a tudósok korábban várták. Az országok nem tudták csökkenteni a globális felmelegedést okozó szén-dioxid-kibocsátást, sőt, az tovább növekszik.

Az ellenőrizetlen szén-dioxid-szennyezés a világ legkiszolgáltatottabbjait kényszeríti a pusztuláshoz vezető útra

– mutatott rá Antonio Guterres videóbeszédében.

A tényeket nem lehet tagadni. A vezetésről való lemondás bűncselekmény

– hangoztatta.

Miközben a kormányoknak drasztikusan csökkenteniük kellene károsanyag-kibocsátásukat, hogy meggátolják a globális felmelegedés elszabadulását, egyúttal azon is kell dolgozniuk, hogy csökkentsék a felmelegedés miatti szenvedést.

A melegebb világhoz való alkalmazkodáshoz rengeteg pénzre lesz szükség.

A városokban olyan hűs területeket kell kialakítani, ahol az emberek menedéket kereshetnek a hőhullámok elől, a tengerparti közösségeknek pedig új infrastruktúrára vagy áttelepítésre lehet szükségük.

Vagy felkészülünk erre az átalakulásra, amit az alkalmazkodás kíván, vagy az éghajlatváltozás kényszerít majd rá minket

– figyelmeztetett Kristina Dahl, a Scientists szakértője.

Az IPCC jelentés azonban arra is rámutat, hogy bizonyos esetekben az alkalmazkodás költségei nagyon magasak lesznek. A jelentés, amelyet 3 hónappal a skóciai Glasgowban tartott klímacsúcs után publikáltak, kiemeli, hogy a globális felmelegedést 1,5 fok alatt kell tartani, mert ennek a küszöbértéknek az átlépése már visszafordíthatatlan károkat okozna a világnak. A globális felmelegedés 1,5 fokhoz közeli értékre való korlátozása nem feltétlenül akadályozza meg a természetet, a társadalmakat vagy a gazdaságokat érő veszteségeket, de jelentősen csökkenteni fogja azokat.

Miután a bolygó már 1,1 fokkal melegebb lett az iparosodás előtti értékekhez képest, várhatóan 2 évtizeden belül eléri az 1,5 fokos küszöbértéket.

A jelentés arra is felhívja a figyelmet, hogy a társadalmak nem fognak jól alkalmazkodni a felmelegedő világhoz, ha nem lesznek befogadóak a probléma megoldása során. A megoldásoknak figyelembe kell venniük a társadalmi igazságosságot, és tekintettel kell lenniük az őslakosokra, a kisebbségekre és a szegényekre is.

A szegények és a leginkább marginalizáltak a leginkább sebezhetőek

– mondta Timon McPhearson, a New York-i New School munkatársa, a jelentés 270 szerzőjének egyike.

A sebezhetőek közé tartoznak az afrikai, dél-ázsiai fejlődő országokban élő emberek, valamint a kis szigetországok lakossága, továbbá a fejlett országokban, köztük az Egyesült Államokban élő marginalizálódott közösségek is.

Az inkluzív gazdasági fejlődés nélkül Afrikában az éghajlatváltozás várhatóan 40 millióval több embert taszít mélyszegénységbe 2030-ra. A szociális jólét biztosítása vagy a környezetet is védő munkahelyek létrehozása azonban sokat lendíthet a kiszolgáltatott közösségek megsegítésén

– magyarázta a jelentés társszerzője, Christopher Trisos, a Fokvárosi Egyetem klímakockázati kutatója.

A jelentés szerzői kiemelték, hogy az idő már fogytán van a társadalom egészére kiterjedő, szükséges átalakításokhoz. A következő évtizedben meghozott döntések meghatározóak lesznek az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

Rövid és egyre kevesebb időnk van arra, hogy biztosítsuk a bolygó élhető jövőjét. De meg kell felelnünk ennek a kihívásnak

– mondta Hans-Otto Pörtner, a jelentést készítő IPCC munkacsoportjának társelnöke.

A hétfői a 2. jelentés az IPCC legújabb jelentésciklusából, amely a több mint 7 éve történt utolsó átfogó értékelés óta született kutatási eredményeket összegzi. Az első, tavaly augusztusban közzétett jelentés azt állapította meg, hogy az emberiség tevékenységével minden korábbinál erőteljesebben idézi elő a klímaváltozást, az immár visszafordíthatatlanná vált, a globális felmelegedés már a Föld minden lakott részén szélsőséges időjárási körülményeket idéz elő.

A mostani ciklusban további két jelentés várható.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!