Nagymértékű károsítás

2022.02.12. 06:35

Alig 15 százaléka maradt érintetlen a tengerpartoknak

A tengeri füveket, szavannákat és korallzátonyokat tartalmazó parti területeket érinti legjelentősebben az emberi tevékenység.

A világ tengerparti ökoszisztémáinak már csak 15,5 százaléka maradt érintetlen egy új kutatás szerint. A The Guardian cikke szerint a Queenslandi Egyetem tudósai műholdas adatok alapján állapították meg, hogy az emberi tevékenység milyen mértékben károsította a világ parti régióit. Azt találták, hogy 2013-ra kevés olyan part maradt még a civilizációtól olyan távol eső helyeken is, mint a nyugat-ausztráliai Kimberley, ahová a halászat és a bányászat nem ért el.

A Conservation Biology című szaklapban közölt tanulmány olyan korábbi munkákra támaszkodott, amelyek az emberi tevékenység hatásait a szárazföldi és tengeri ökoszisztémákban vizsgálták meg.

A halászattól, a mezőgazdaságtól, a településektől, a bányászattól és az utaktól még érintetlen kis területek nagyrészt Kanadában találhatók, ezt követi Oroszország, Grönland, Chile, Ausztrália és az Egyesült Államok.

Szigeteken élő nemzetek esetében nagyon kevés érintetlen területet, ellenben a nagy fokú károsodást találtak. A tengeri füveket, szavannákat és korallzátonyokat tartalmazó parti területeket érinti legjelentősebben az emberi tevékenység.

Brooke Williams, a Queenslandi Egyetem biológusa, a kutatás vezetője elmondta, mivel a világ lakosságának nagy része parti területeken él, az ottani ökoszisztémákra nehezedő nyomás sokféle lehet, és mind a szárazföldet, mind a tengert érinti.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!