Négynapos programsorozat

2022.02.22. 15:30

Az idén ismét élőben rendezik meg az idegenvezetők világnapját

Az idén ismét élőben rendezik meg az idegenvezetők világnapját: február 24. és 27. között csaknem ötven tematikus sétán vehetnek részt az érdeklődők, tárlatvezetések, épületbejárások, múzeumlátogatások, valamint dunai hajózás, városnéző buszos túra és különjáratú villamos is indul Budapest különböző pontjairól – jelentették be a szervezők hétfőn Budapesten.

A rendezvénysorozatra több ezer érdeklődőt várnak.

A fővárosi turisztikai szezon hagyományosan az idegenvezetői világnappal kezdődik – mondta Szatmáry Kristóf, a BKIK tiszteletbeli elnöke, fideszes országgyűlési képviselő a megnyitón. Rámutatott: nehéz időszakon van túl a szakma, a turizmus 10-15 éves felívelő szakaszába „rondított bele a járvány”. Azonban optimizmussal tekintenek a jövőbe, mivel az elmúlt 1,5-2 évben tapasztalt korlátozásokra már nem kell készülni; az előrejelzések szerint az idén növekedés várható – tette hozzá.

Szatmáry Kristóf kiemelte: a szezonnyitón hagyományosan az idegenvezetőket köszöntik. Olyan szakma ez, aminek a megbecsüléséről nem lehet eleget beszélni – fogalmazott, hozzátéve, ők azok, akik közvetlenül találkoznak az ide érkező turistákkal, és úgy kalauzolják el őket, hogy később az ország jó hírét viszik a világba, és visszatérnek. Az idei a 20. világnap, amelyet a BKIK szervezésében tartanak.

Csókay Ákos, a BKIK főtitkára rámutatott: ez a hét az idegenvezetőkről fog szólni, akik a várost a „legnehezebb helyzetben is el tudják adni”. Idén olyan helyszínekre is ellátogathatnak az érdeklődők, amelyeket még a fővárosiak sem ismernek, rendkívül színes a programkínálat – mondta.

Kiemelt céljuk az is, hogy a BKIK Újra nyitva Budapest programjával összhangban felhívják a belföldi utazók figyelmét a főváros szépségére, turisztikai értékeire és izgalmas programlehetőségeire. A főváros népszerűsítésére azonban nem a klasszikus látványosságokat állítják fókuszba, hanem a város kevésbé ismert kincseit mutatják meg. A tavaly online is óriási érdeklődés mellett megtartott, vezetett túrák helyét ebben az évben az élő séták és változatos eszközökön szervezett utak veszik át – mondta.

Medzay Anikó, az idegenvezetői világnap budapesti programjainak szervezője ismertette: közel 50 sétát tartanak, számos meghirdetett program már betelt. A Volánbusz Zrt. stratégiai partnerségével összeállított programsorozaton az érdeklődők a buszos és hajós kirándulások mellett városnéző villamossal utazhatnak Óbudától Kelenföldig, sétán ismerhetik meg a régi pesti kereskedő belváros mindennapjait, az „erzsébetvárosi Csikágót”, izgalmas épületbejáráson vehetnek részt a Zeneakadémián, a Szépművészeti Múzeumban, a Dreher Sörmúzeumban vagy az Unicum Házban. Lesz olyan program is, amely a Budai vár éppen zajló átalakítását mutatja be.

Évek óta vidékről is sokan érkeznek a fővárosi programokra, idén 3-4 ezer résztvevőre számítanak– közölte, hozzátéve: szeretnék felkelteni a helyi lakosság, a városvezetők, a média figyelmét az idegenvezetők szakmai felkészültségére, értékteremtő és közvetítő munkájára, illetve arra a törekvésükre, hogy munkatapasztalataik megfogalmazásával segítsék az országimázs-teremtésért felelős turisztikai, politikai döntéshozók munkáját.

A kamara közölte: a pandémiás időszak két évét érintő adataik szerint a fővárosi turisztikai szektornak hosszabb távon kell nélkülöznie a külföldi vendégeket. Nincs idő várni, tovább kell dolgozni azon, amit a szektor adózási könnyítésein és a célzott pályázatokon túl a kormányzat már korábban kezdeményezett: a belföldi turizmussal kell pótolni az elhúzódó kiesést, hogy az iparágban dolgozó, még működő szolgáltatók, köztük az idegenvezetők talpon maradhassanak– idézték a közleményben Szatmáry Kristófot.

A BKIK Kereskedelmi Tagozata által összesített adatok szerint a turizmus területén Budapest a legnagyobb vesztese a 2020 márciusa óta tartó pandémiás időszaknak. A járványidőszakot megelőző év rekordteljesítményével szemben a járvány elleni védekezéshez kapcsolódó hazai és nemzetközi korlátozások egyes turisztikai szegmensekben akár 50 százalékot is meghaladó visszaesést eredményeztek. 2020-ban országos szinten a belföldi vendégéjszakák száma például 40 százalékkal, a külföldieké közel 80 százalékkal, Budapesten a belföldieké közel 60 százalékkal, a külföldieké 80 százalékkal maradt el a 2019-es adatoktól. Tavaly a fővárosba az országosan mért 46 százalékos csökkenéshez képest még kevesebb külföldi vendég érkezett: ez a szám több mint 50 százalékkal maradt el az előző évitől. Az idegenforgalom visszaesése különösen nehéz helyzetbe hozza a vendégek ellátásában részt vevő budapesti szolgáltatókat, így az attól igen nagy mértékben függő idegenvezetőket is – közölték.

Az Idegenvezető Társaságok Világszövetségének (WFTGA) kezdeményezésére február utolsó vasárnapján 1990 óta hívják fel a figyelmet az idegenvezetői szakmára. Az 1989-ben alakult Magyarországi Idegenvezetők Szövetségének tagjai a szakmai törvények szerint, mintegy harminc különböző nyelven végzik tevékenységüket. Magyarországon nagyjából 15 ezer idegenvezetőt tartanak nyilván, közülük négyezren aktívak Budapesten, országosan pedig 4500-an.

Borítókép: idegenvezető munka közben a budapesti Hősök terén (Balogh Zoltán/MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!