Rekordárat remélnek

2022.02.18. 09:41

Elárverezik a világ legnagyobb kék gyémántját

A 15,10 karátos De Beers Cullinan Blue ékkövet egy tavaly a Dél-afrikai Köztársaságban felfedezett kivételes nyers kőből csiszolták.

Legalább 48 millió dolláros rekordárat remél a Sotheby's a világ legnagyobb kék gyémántjáért egy áprilisi hongkongi árverésen. Az aukciósház szerint a 15,10 karátos De Beers Cullinan Blue ékkövet egy tavaly a Dél-afrikai Köztársaságban felfedezett kivételes nyers kőből csiszolták. Az ilyen nagyságú kék gyémántok ritkák, 10 karátosnál nagyobb eddig csak ötször került árverésre, 15 karátosnál nagyobb pedig még sohasem.

A Sotheby's reméli, hogy a leütési ár meghaladja a jelenlegi rekordot, a 48,4 millió dollárt, amelyet 2015-ben fizettek a Blue Moon of Josephine nevű kék gyémántért.

Az áprilisi hongkongi luxushéten árverésre kerülő, hibátlanra csiszolt drágakövet tavaly áprilisban találták a dél-afrikai Cullinan-bányában, a világ kevés olyan lelőhelyének egyikén, ahol a ritka kék gyémánt is előfordul. A drágakő a kék gyémántok legszebb, élénk fantáziakék, vagyis fancy vivid blue csoportjába tartozik. Ilyen magas minősítést csak a kék gyémántok 1 százaléka nyer el.

Borítókép: AFP / Timothy A. Clary

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!