Klímaváltozás

2022.02.05. 14:50

Húsz év alatt 4700 milliárd tonna jég olvadt el Grönlandon

Az elmúlt húsz évben 4700 milliárd tonna (vagy köbkilométer) jeget veszített el a grönlandi jégtakaró, önmagában 1,2 centiméterrel emelve meg a világtengerek szintjét – közölte a Polar Portal, a dán sarkkutató intézetek ernyőszervezete.

A mérések 2002. áprilisi kezdete óta Grönlandon elolvadt jég elegendő lenne arra, hogy fél méter magas vízzel borítsa be az Egyesült Államok egész területét – tették hozzá.

A Grace amerikai-német műholdprogram adataira támaszkodó jelentés szerint a dán fennhatóság alá tartozó szigeten különösen gyorsan olvad a partmenti jégtakaró, főképp a nyugati partvidéken.

A kutatási eredményeket január végén közlő amerikai űrkutatási hivatal, a NASA a Jeges-tenger felmelegedésére vezeti vissza a grönlandi partmenti jég olvadását. A legfriss tudományos elemzések szerint az Északi-sarki óceánnak is nevezett tenger a világátlagnál háromszor-négyszer gyorsabban melegszik.

A NASA vizsgálatai szerint a grönlandi gleccserek jelenleg hatszor-hétszer gyorsabban húzódnak vissza, mint 25 évvel ezelőtt.

A grönlandi jég olvadása a fő felelős a világtengerek szintjének emelkedéséért. Klímakutatók szerint a grönlandi jégtakaró annyi fagyott vizet tartalmaz, amennyi több mint hét méterrel emelhetné meg a tengerszintet.

Borítóképünk illusztráció. (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!