Hidroplán

2022.02.24. 11:30

Majdnem száz év után először landolt repülőgép a Dunán (videó)

Nem egyszeri leszállásról volt szó, hanem folyamatosan gyakorlatoztak a magyar pilóták. Két nap alatt nyolcórányi próbarepülést hajtottak végre. Az eseményről a Hír TV Radar című műsorának a stábja is tudósított.

Kilencvenkilenc év után ismét magyar hidroplán landolt a Dunán, mégpedig az Adony és Lórév közötti szakaszon – írja a Metropol.

Majdnem száz év után először landolt repülőgép a Dunán Fotó: HírTV

A történelmi repüléseket a Duna csaknem egy kilométeres szakaszán a Magyar Vízirendészet emberei felügyelték. A mostani fel- és leszállásokat tapasztalt utasszállító pilóták gyakorolták. Szécsey Márton pilóta szerint a vízre szállás nem ördöngösség. 

– A le- és felszállásnak van egy sajátos technikája, de ez elsajátítható, tehát egy átlagos képességű pilóta is könnyűszerrel meg tudja tanulni – mesélte a Radarnak.

A vízben való landolásnál nemcsak a széljárásra, hanem különböző, úgynevezett uszadékfákra is figyelni kell. A mostani repüléseket hosszas előkészületek, és a különböző hatóságokkal való egyeztetés előzte meg. 

– Az utóbbi hónapok erről szóltak, gyakorlatilag 0–24-ben, hogy ki mit, hogyan és hol mit fog csinálni, ki miben segít, kinek mi a feladata, de sikerült egy nagyon jó csapatot összerakni – magyarázta Házas Gábor repülésirányító.

 

A Gellért szállónál szállt le az első

Hazánkban legelőször 1922 decemberében a Gellért szállónál szállt le az úgynevezett hidroplán. Ettől a naptól kezdve, folyamatosan lehetett utazni az Aeroexpress gépeivel akár Bécsbe vagy Zágrábba is. Sőt egy évre rá, már a Balatonra is indultak menetrend szerinti repülőtaxi járatok.

Borítókép: Nem egyszeri leszállásról volt szó, hanem folyamatosan gyakorlatoztak a magyar pilóták / Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!