Igazi ritkaságok

2022.02.06. 12:50

Ősi harci sisakokat és templomromot találtak Olaszországban

Valószínűleg azokat az áldozati ajándékokat találták most meg, amelyeket egy kulcsfontosságú tengeri csata után ajánlottak fel egykor Athénének

Az olasz kulturális minisztérium bejelentette, hogy ősi harci sisakokat és egy feltehetően Pallasz Athéné istennőnek állított templom festett téglafalának romjait találták meg egy dél-olaszországi ásatáson, Salernótól délre. Dario Franceschini, a tárca vezetője elmondta, hogy a 2 és fél ezer éves leleteket a kedvelt idegenforgalmi helyszínen, Veliában találták, amely egykor Magna Graecia, Dél-Olaszország partvidékének görög telepesek által lakott részének egyik legjelentősebb városa volt.

Velia Campania tartományban fekszik, 40 kilométerre délkeletre az UNESCO által a világörökség részeként elismert Paestumtól, ahol több ókori görög templom maradványai láthatóak.

A város akropoliszán végzett ásatásokon két jó állapotban lévő sisakot, szent feliratot viselő korsókat, fegyverre utaló fémtöredékeket és egy épület maradványait találták meg. A kutatók elemzései szerint a templom valószínűleg 18 méter hosszú és 7  méter széles lehetett.

A veliai feltáráson valószínűleg azokat az áldozati ajándékokat találták meg, amelyeket a közeli Tirrén-tengeren vívott kulcsfontosságú tengeri csata után ajánlottak fel Athénének, a görög mitológia istennőjének

– mondta el Massimo Osanna, az olasz állami múzeumok igazgatója, aki korábban hosszú ideig Pompeji ásatásait irányította.

A Korzika partjainál az időszámításunk előtti 6. században lezajlott alaliai csatában a görög katonák győzedelmeskedtek az etruszkok és karthágói szövetségeseik fölött.

Velia egy híres ókori görög filozófiai iskola otthona volt, ahol Parmenidész és Zénó is tanított. A település Magna Graecia, a görög városállamok által gyarmatosított dél-olaszországi terület része volt. Velia az akropoliszt, valamint domboldalakat foglalta el, és fallal vették körül. Kis-Ázsiából érkezett telepesek alapították ideszámításunk előtt 540-ben.

Franceschini szerint a veliai ásatás felfedezései is alátámasztják a régészeti kutatások fontosságát, amelynek köszönhetően a Földközi-tenger történelmének fontos darabjait tárják fel.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!