Veszélyben az állatok

2022.02.09. 10:20

Újra élénkül az illegális orrszarvúvadászat Dél-Afrikában

A járványügyi korlátozások lazulásával párhuzamosan élénkül az illegális orrszarvúvadászat a Dél-afrikai Köztársaságban, főleg a kevésbé védett magánrezervátumokban.

A mélypontot jelentő 2020. évi 394-gyel szemben tavaly 451 orrszarvú esett vadorzók áldozatául, ami 15 százalékos növekedés - jelentette be a dél-afrikai nemzeti parkok igazgatósága, a Sanparks.

   

A tavalyi veszteség 24 százalékos csökkenést jelent a 2019-ben, a koronavírus-járványt megelőző évben elpusztított 594 állathoz képest, a hathatós biztonsági intézkedéseket életbe léptető nagy nemzeti parkokban 247-ről 209-re csökkent a tülkükért megölt rinocéroszok száma, azonban aggasztóan megemelkedett a magánrezervátumokban.

   

A vadorzók 327 orrszarvút a nemzeti parkokban vagy az állami rezervátumokban öltek meg 2021-ben, 124 állatot a magánrezervátumokban.

   

A Természetvédelmi Világalap (WWF) attól tart, hogy véget ért a szünet, amelyet a koronavírus-járvány okozott a vadorzásban 2020-ban, és "a korlátozások feloldásával az orvvadászok is visszatértek". Úgy tűnik, hogy az újra aktivizálódó vadorzók a kisebb, magántulajdonban lévő vadasparkokat vették célba, mivel azok könnyebben támadhatók.

   

A Dél-afrikai Köztársaság kulcsfontosságú szerepet tölt be a kihalás fenyegette faj védelmében, mert a világ vadon élő orrszarvúinak 80 százaléka ott található.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!