Visszafizetendő kártérítés

2022.02.13. 20:30

Visszaadott egy nácik által elrabolt festményt az örökösöknek Belgium

A brüsszeli szépművészeti múzeum visszaadta Lovis Corinth (1858-1925) német festő egyik 1913-ban készített alkotását a kép korábbi zsidó tulajdonosai örököseinek – közölte a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap.

Belgium tavaly május végén értesítette a festmény egykori tulajdonosainak Németországban élő leszármazottait, hogy a brüsszeli szépművészeti múzeumban 70 éve őrzött, ismeretlen gyűjteményből származó műként számon tartott festményt visszaadják.

Információk szerint több évtizedes, a második világháború alatt zsidó családoktól elrabolt vagyon felkutatását célzó vizsgálatot követően derült fény a festmény eredetére, majd egykori tulajdonosait is azonosították. A Virágok című csendélet Gustav és Emma Mayer tulajdona volt, mielőtt elmenekültek volna németországi otthonukból.

Az illetékes belga államtitkárság a visszaadást megerősítő határozatról szóló levelében 

arra kérte az örökösöket, hogy a visszaszolgáltatást követően a festmény becsült értékét, mintegy 4100 eurót térítsék meg a német hatóságoknak. 

A család az 1960-as évek végén már kártérítést kapott elődeik valamennyi elkobzott vagyonáért – közölték.

A beszámoló szerint a belga hatóságok csütörtökön online adatbázist is létrehoztak a második világháború után állami kézbe került mintegy 2800 műalkotásról. Az adatbázis célja, hogy segítse a kétes eredetű, ismeretlen gyűjteményből származó művek lehetséges jogosultjainak azonosítását.

Borítókép: Lovis Corinth Virágok című festménye csomagolás előtt a belga múzeum faláról levéve / AFP / John Thys

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!