Horogra akadt a „bárka”

2022.03.23. 09:55

Putyin testőrei tengődhetnek az olaszországi szuperjachton (videó)

A nyugati szankciók keretében igencsak rászálltak az orosz oligarchákhoz köthető szuperjachtokra. Most úgy tűnik horogra akadt a legnagyobb „bárka”.

A Vlagyimir Putyin elnök védelmét ellátó orosz állami biztonsági szolgálat több tagja is dolgozik egy, az olaszországi Carrara partjainál található szuperjachton. A hajó tulajdonosának kiléte ugyanakkor ismeretlen – írja a Business Insider, a Putyin ellenzékének számító Alekszej Navalnijhoz köthető Maria Pevcsik oknyomozó újságíróra és Georgij Alburov korrupcióellenes aktivistára hivatkozva. A Seherezádé nevű luxusjachtról egy videót is feltöltöttek a YouTube-ra.

A Seherezádé a világ egyik legnagyobb szuperjachtja, a tulajdonosi háttere ugyanakkor átláthatatlan – írja a New York Times.

A 140 méter hosszú, hat emeletes, úszómedencével, helikopter-leszállóval, gyógyfürdőkomplexummal, valamint szépségszalonnal rendelkező hajó 75 milliárd rubelt, átszámítva nagyjából 700 millió dollárt ér.

Pevcsik és Alburov azt mondta, hogy megszerezték a 2020 decemberre vonatkozó listát a hajón tartózkodó legénységről, amiből kiderült, hogy a kapitányon kívül mindenki orosz származású. Továbbá arról is beszámolnak a videóban, hogy a személyzet egy része az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSO) tagja, amely egy militarizált állami ügynökség, feladata az elnök személyes védelme.

Maria Pevcsik beszámolója szerint legalább tíz FSO-tisztet sikerült azonosítani. „Orosz állami alkalmazottak és katonai személyek rendszeresen Olaszországba utaznak, hogy a Seherezádén teljesítsenek szolgálatot” – írta Twitteren.

A Seherezádé körüli vizsgálatok szorosan kapcsolódnak az ukrajnai háború miatt kivetett Oroszország elleni nyugati szankciókhoz, amelynek keretében orosz oligarchák vagyonát is célba vették.

 

Az Alekszej Navalnijt támogató csoport arra kéri az olasz hatóságokat, hogy foglalják le a jachtot és bizonyosodjanak meg a tulajdonos kilétéről. A hajó kapitánya, Guy Bennett-Pearce arról számolt be, hogy a hónap elején olasz tisztviselők szállták meg a hajót, a vizsgálat részeként pedig kénytelen volt átadni a tulajdonos személyazonosságát felfedő dokumentumokat. Erről azonban egyelőre nincs bővebb információ.

„Nincs kétségem afelől, hogy az átadott dokumentum tiszta vizet önt a pohárba” – mondta a kapitány, aki britként az egyetlen nem orosz a hajón dolgozók közül. Hozzátette: nem zárja ki, hogy a tulajdonos orosz, de a titoktartási kötelezettség miatt nem mondhat többet.

Annyit még elmondott, hogy a tulajdonos nem szerepel semmilyen szankciós listán, legalábbis ő nem találkozott erre vonatkozó dokumentummal.

Borítókép: a Seherezádé (Federico Scoppa/AFP)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!