Veszélyes szakma

2022.04.29. 15:05

Tizenkét illegálisan aranyat bányászó nő holtteste került elő egy baleset után

A nők aranyrögök után kutattak csütörtökön, de egy hirtelen jött földcsuszamlás betemette őket.

A helyi rendőrség beszámolt róla, hogy több illegális aranybányász holttestét emelték ki a mentőcsapatok a sár és törmelék alól az indonéziai Szumátra szigetén, miután egy földcsuszamlás betemette őket.

A helyi rendőrfőnök fogalmazása szerint 14 nő kutatott aranyrögök után csütörtökön, de egy hirtelen jött földcsuszamlás betemette őket. A szerencsétlenség az észak-szumátrai Mandailing Natal körzetben történt.

A kétórás mentési művelet során sikerült kiemelni két sérült nőt, de társaiknak már csak a holtteste került elő a törmelék alól.

A hatóságok korábban sok illegális aranybányát zártak be a térségben

A súlyos sérülések kockázata és a halálos veszélyek ellenére ezrek dolgoznak illegális bányászként Indonéziában. A földcsuszamlások, áradások és földomlások csak egy részét jelentik azoknak a veszélyeknek, amelyek a vájárokat nap mint nap fenyegetik. Az aranyérc feldolgozása során pedig az erősen mérgező higannyal és a cianiddal is kapcsolatba kerülnek. Legutóbb 2019 februárjában történt nagyobb bányászbaleset Indonéziában. Beomlott egy illegális aranybánya Észak-Celebesz tartományban. Akkor több mint 40 ember vesztette életét.

Borítókép: AFP / Muhammad Agussalim

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!