Rendkívüli helyzetben

2022.04.07. 18:25

Az elsők között kezdte meg a segítségnyújtást Kelet-Ukrajnában az Ökumenikus Segélyszervezet

A munkatársaik segítséget nyújtanak a Mariupol, Berdjanszk és más környező falvak lakosainak evakuálásában részt vevő, adott esetben az életüket kockáztató buszsofőrök családjainak is.

Az elsők között kezdte meg a segítségnyújtást Kelet-Ukrajnában az Ökumenikus Segélyszervezet - közölte a karitatív szervezet csütörtökön az MTI-vel.

Azt írták, hogy a frontvonal térségében ostromlott ukrán nagyvárosok lakói közül sokan menekültek a kelet-ukrajnai Zaporizzsjába és Dnyipropetrovszkba. Nagyrészt azok jöttek ide, akik ismerős híján nem tudtak külföldre utazni, vagy még Ukrajna nyugati felébe sem jutottak el eddig - tették hozzá.

Úgy folytatták, a Santis Alapítvány a zaporizzsjai területen 300 élelmiszercsomagot állított össze az Ökumenikus Segélyszervezet támogatásából március végén, majd újabb 300 élelmiszercsomagot juttattak el április első hétvégéjén ezúttal Polohy, Gulya Polya és Zaporizzsja városokban élők számára.

Jelenleg további 600 élelmiszer és 600 higiénés csomag összeállítását kezdték meg - fűzték hozzá.
 

Forrás: Ökumenikus Segélyszervezet


Mariupol ostromának elhúzódása miatt a térségben élők intenzív bombázásoktól, valamint súlyos élelmiszer-, gyógyszer- és minden alapvető szükséglet hiányától szenvednek. Bár Mariupol városába nem lehetséges, de a környező településekre szintén eljutnak az Ökumenikus Segélyszervezet humanitárius segélycsomagjai - írták.

A munkatársaik segítséget nyújtanak a Mariupol, Berdjanszk és más környező falvak lakosainak evakuálásában részt vevő, adott esetben az életüket kockáztató buszsofőrök családjainak is.

A mintegy 100 buszsofőr sokszor a saját élelmét osztotta meg a kimenekített családokkal. A helyi partnerek beszámolója szerint többeket közülük fogságban tartottak, megvertek, de voltak, akiket repeszek okozta sérülések miatt kellett ellátni - közölte a segélyszervezet.

A menekültek nagy többsége továbbutazik, ők ruha és élelem mellett pszichoszociális támogatást is kapnak az Ökumenikus Segélyszervezet partnerszervezetétől - áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!