Környezetvédelem

2022.04.25. 06:50

Egyre népszerűbbek a hagyományos kultúrnövények Magyarországon

Az elmúlt 3 évben több ezer kiskertben nevelték a különleges tájfajták gyümölcsét a hobbikertészek.

A tájfajta növények jelentőségére, az egészséges bioélelmiszerek fogyasztására és a fenntartható, ökogazdálkodási élelmezési rendszerekre hívja fel a figyelmet az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi).

A tájfajták a professzionális nemesítés előtti időkből származó, hagyományos kultúrnövények, amelyek gazdálkodó elődeink generációkon átívelő válogató, szelektáló munkája révén jöttek létre. A növények az évszázadok során jól alkalmazkodtak a hazai táj adottságaihoz, és genetikai változatosságuk révén máig megőrizték kiemelkedő adaptációs képességüket. Ezért több közülük ellenállóbb a klímaváltozás okozta hatásokkal és egyes kórokozókkal szemben.

A biológiai sokféleség megőrzése érdekében az ÖMKi kutatói arra törekednek, hogy a termesztésből kiszorított tájfajták és ősi gabonák visszakerüljenek a köztudatba. Munkájuk eredményeként a tájfajták között egyre népszerűbbek az ÖMKi partnerségében működő bio kisgazdaság paradicsompalántái, amelyeket idén is bárki beszerezhet a kutatóintézet kínálatából.

A kutatóintézet munkatársai arra biztatják a kertészkedőket, hogy ültessenek tájfajta paradicsompalántákat a konyhakertekbe vagy akár a balkonládákba is. Idén 24 ezer tőre növelték az akcióban elérhető palántakészletet.

A palánták kiskereskedelmi forgalomba kerülésével a fenntartható mezőgazdaságra, az ökológiai gazdálkodás jelentőségére is fel szeretnénk hívni a figyelmet, hiszen a hazai biotermékek fogyasztásával nemcsak az egészségünkért, de a környezetünkért is teszünk

– hangsúlyozza a közleményben Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője.

Az elmúlt 3 évben több ezer kiskertben nevelték a különleges tájfajták gyümölcsét a hobbikertészek. Tavaly pedig ovis gyerekek ültették el, majd nevelgették a paradicsompalántákat az országos Ovikert program keretében, megismerve a környezetbarát kertészkedés és az egészséges étkezés alapjait.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!