Váratlan veszélyek

2022.04.10. 12:15

Halláskárosodást okozhat a gyereknél a túl hangos zenehallgatás

Ha az óvónő, tanító szerint a gyermek az órán figyelmetlen, ha szólítják, nem reagál, gondoljunk arra, hogy ez nem puszta figyelmetlenség.

Az újszülöttek, óvodások és iskolások körében jelentkező halláscsökkenésnek különböző okai lehetnek. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa összefoglalta ezeket és azt is elmondta, hogy milyen tünetek kapcsán forduljunk szakemberhez – olvasható az Origo cikkében.

A halláscsökkenés már születéstől fogva létrejöhet, lehet genetikailag meghatározott vagy a szülés alatt fellépő káros hatások következtében, de már az anyaméhben is kialakulhat, egyes gyógyszerek szedésének vagy bizonyos betegségek hatására.

Újszülöttek hallásvizsgálatára alkalmas a BERA-szűrővizsgálat, amit a csecsemő 0 és 4 hónapos kora között javasolt elvégezni. A mielőbbi felismerés nagyon lényeges, a korai hallás rehabilitáció nagymértékben segíti a halláscsökkent gyermekek beszédfejlődését.

Milyen tünetek utalnak halláscsökkenésre újszülötteknél?

Az első intő jel lehet, ha az újszülött alvásból nem riad fel, nem rebben meg a szemhéja, nem rezzen össze, ha valamilyen hangos zaj éri, tekintetével nem fordul a beszélő felé, majd később a fejével sem, a gőgicsélés időben indul, de nagyjából 6 hónapos korban abbamarad. Ebben az időben történne meg ugyanis a saját hangjának tudatosulási ideje, ami ép hallás nélkül nem tud bekövetkezni.

Az óvodás korosztályban jelentkező halláscsökkenés hátterében gyakran valamilyen fül-orr-gégészeti betegség áll. Ez lehet középfülgyulladás, fülkürthurut. Különösen a fájdalommal nem járó savós középfülgyulladás miatt fokozatosan romló hallást nehéz időben felismerni. Ilyen esetben a dobüregben savós folyadék jelenik meg, elhúzódó esetben ez kocsonyássá válik, idült gyulladás alakul ki.

Milyen tünetek utalnak halláscsökkenésre óvodás gyerekeknél?

A gyermek figyelmetlen, mivel egyéb panasza nincs, ezért úgy tűnhet, hogy csak szelektív a hallása. Gyakran az óvodapedagógusok jelzik, hogy lemarad a feladatokban, csak a sokadik felszólításra reagál a nevére. Intő jel továbbá, ha a mesét egyre hangosabban szeretné hallani vagy sokszor visszakérdez.

Iskolásoknál a fül- és fejhallgatók okozhatnak gondot

Ebben az életkorban az anatómiai változások miatt csökken a különböző betegségek szerepe a halláscsökkenés megjelenésében, az iskolás gyerekek már kevésbé hajlamosak a középfül akut vagy idült gyulladásaira. Ezzel egyenes arányban megnő viszont az életmódbeli tényezők szerepe. A fej- és fülhallgató használatának elterjedése, a hosszú időn át túl hangos zenehallgatás miatt az iskoláskorú gyerekek körében emelkedik a halláskárosodás előfordulása.

Ha a gyerek arról panaszkodik, hogy fáj a füle, esetleg még lázas is, orvoshoz visszük. A savós középfülgyulladás esetében azonban ezek a tipikus tünetek hiányoznak. Amire azonban érdemes figyelni, az a halláscsökkenés. Ha az óvónő, tanító szerint a gyermek az órán figyelmetlen, ha szólítják, nem reagál, gondoljunk arra, hogy ez nem puszta figyelmetlenség, hanem a hallásával gond lehet.

Milyen tünetek utalnak halláscsökkenésre iskolás gyerekeknél?

Halláscsökkenésre utal, ha az iskolás gyerek iskolai órákon és otthon is figyelmetlen, többször kell szólnunk neki, nem követi a feladatokat, ha felszólítják nem reagál, egyre hangosabban hallgatja a tévét vagy félreért szavakat.

Kiss Sándor elmondta, hogy a hallásvizsgálat gyermekkorban több módon lehetséges, a leggyakrabban a következőket végzik el. Újszülötteknél rendszerint a BERA-szűrővizsgálattal történik, óvodáskorban a tympanometria segítségével lehet a savós középfülgyulladást vizsgálni, az audiometria segítségével a hallást. Nagyobb gyerekeknél végezhető egy hangszigetelt szobában, fejhallgatón keresztül a küszöb audiometria.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!