Mérföldkő

2022.04.26. 20:00

Hatalmas fejlesztés segíti a hátrányos helyzetű családokat a Somogy megyei Kastélyosdombón

Egy komplex térségfejlesztési központ jöhet létre a Somogy megyei Kastélyosdombón köszönhetően a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a beruházást finanszírozó BDPST Group együttműködésének. A 200 millió forintos beruházás új szintre emeli a segélyszervezet által a településen működtetett felzárkóztatási programot.

Stratégiai partnerségről írt alá együttműködési szerződést az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója, Lehel László és a BDPST Group többségi tulajdonosa, Tiborcz István. A 200 millió forintos beruházást teljes egészében a cégcsoport finanszírozza, mely által a segélyszervezet a településen közel egy évtizede elindított, modellértékű felzárkóztatási programja újabb szintet léphet – tájékoztattak közleményükben a felek. 

Már közel egy évtizede működteti példaértékű modellprogramját a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet a Somogy megyei Kastélyosdombón. A felzárkóztatási program első elemeként a településen található egykori kastélyban létrehoztak egy átmeneti otthont, ahol valódi esélyt nyújtanak a családoknak az újrakezdésre. A program keretében a segélyszervezet megoldást kínál a családok lakhatási problémájára, a szülőket visszavezeti a munka világába, valamint segítséget nyújt a családoknak a hozott hátrányaik leküzdésében is.

A kastélyosdombói modell mára egyedülálló térségfejlesztési programmá nőtte ki magát, a rendszeres közösségi és fejlesztő programjaikra az egész térségből érkeznek gyermekek és családok.

A program hosszú távú célja a helyi közösség építése és edukációja, hogy a nehézségek és problémák megoldása összefogással, egymást támogatva valósulhasson meg a mindennapokban. A kezdeményezés sikerét mutatja, hogy mára a segélyszervezet több kiemelt, munkahelyteremtő szociális vállalkozást működtet a településen, aminek köszönhetően Kastélyosdombó legnagyobb munkáltatójává vált az egykori uradalmi birtokon működő komplexum. A támogatás formája, az egykori magtár épületének és környezetének a felújítása egyébként egybevág a BDPST Group filozófiájával is, amely a kulturális örökségünk szerves részét képző építészeti és kulturális értékek megőrzésére és megmentésére irányul.

A modellprogram újabb mérföldköveként a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet most egy egyedülálló térségfejlesztési központ létrehozását tervezi Kastélyosdombón, amely tovább erősítheti a helyi közösséget. A település centrumában elhelyezkedő több mint nyolcszáz négyzetméter alapterületű egykori magtár épületének és környezetének felújításával megalkotott központ a társasági élet „székháza” lehet majd, otthont adva a térségben élő gazdák szakmai fórumainak, találkozóinak, egyben helyi termelői piac színtere lehet, de alkalmas helyszínként szolgálhat közösségi eseményekhez is. A megújult épületben létrejövő turisztikai szálláshelyek pedig hozzájárulhatnak a térségfejlesztési program hosszú távú fenntarthatóságához és sikereihez.

A komplex fejlesztés megvalósítása és finanszírozása jócskán túlmutat a szervezetünk anyagi keretein, ezért támogató partnereket kerestünk hozzá

– mondta Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet vezetője, hangsúlyozva, örömteli volt látni azt az összefogást, amit tapasztaltak, a BDPST Group ugyanis felajánlotta, hogy teljes egészében finanszírozza a beruházást. 

– Mindeközben az új faluközpont terveinek elkészítését a ZDA Zoboki Építész Iroda, míg a fejlesztés tájépítészeti részének megtervezését a Pagony Táj- és Kertépítész Iroda vállalta pro bono 

– fogalmazott Lehel László. Hozzátette: a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet stratégiai megállapodást is kötött a BDPST Grouppal, ennek keretében további együttműködést is terveznek a cégcsoporttal.
Tiborcz István, a BDPST Group többségi tulajdonosa úgy fogalmazott, nagyra becsülik a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet több évtizedes munkáját, amely az összefogás erejére építve segíti a rászoruló családokat és gyermekeket.

Hiszem, hogy komplex programok szükségesek a társadalmi felzárkóztatás, a hátrányos helyzetű családok megsegítése érdekében, ezért nem is volt kérdés, hogy támogatjuk a segélyszervezetet abban, hogy szintet léphessen a Kastélyosdombón közel egy évtizede sikeresen működő modellprogramjuk

– mondta a cég vezetője. 

Kiemelte, hogy küldetésüknek – sőt, kötelességüknek – tekintik a nehéz körülmények között élő gyermekek és fiatalok támogatását, hogy esélyt adjanak nekik a felzárkózásra, a fejlődésre, a sikeres és boldog életre.

A cégcsoport alapítása óta rendszeresen támogat gyerekek és fiatalok ellátásával, támogatásával, fejlesztésével foglalkozó szervezeteket, egészségügyi intézményeket egyaránt, társadalmi felelősségvállalási, illetve adományozási tevékenységük középpontjában a társadalmunk jövőjének zálogát jelentő gyermekek és fiatalok állnak. A társaság egyébként nem első alkalommal működik együtt a segélyszervezettel, a cégcsoport 2021 decemberében a szervezet 140 szociális szakemberét és családtagjait látta vendégül a nyugodt, erdei környezetben, Mátraházán található Lifestyle Hotel Mátrában, ezzel köszönve meg a szociális szakemberek áldozatos munkáját. Az ukrán válság kirobbanását követően pedig a háborús menekültek százainak biztosított szállást és ellátást Tiborcz István cége, a BDPST Group.

Borítókép: Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója és Tiborcz István, a BDPST Group többségi tulajdonosa ( Forrás: BDPST Group)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!