Fűápolás tavasszal

2022.04.15. 13:35

Így lesz újra csodásan zöld és tömött a gyep

A fűápolás ideje most jött el. Nem lehet tovább halogatni! Mutatjuk, hogy mit kell tenni lépésről lépésre, hogy a kertben a fű újra csodaszép legyen.

A fűápolás minden kerttulajdonos egyik legfontosabb feladata. Hiszen a szép gyep az egész terület összképében meghatározó. Ahhoz azonban, hogy egész évben zöld és dús legyen a pázsit, most kell odatenni magunkat, hiszen a tavaszi munkák alapozzák meg a fű általános kondícióját - olvasható a Lakáskultúra cikkében. A tél megviseli a gyepet, a hideg idő és a napfény hiánya kiszáradt foltokat, barnulást okozhat, ezért fontos, hogy ilyenkor tavasszal egy kis segítséggel új erőre kapjon.

 

Pótoljuk a foltokban kipusztult füvet

Előfordulhat, hogy egyes részeken teljesen elpusztult a fű, de foltokat okozhat a talaj sérülése is, például vakondtúrások miatt. Ezeken a helyeken újra kell vetni a fűmagot. Ez a tavaszi fűápolás egyik legfontosabb része. Egyengessük el a földet ásóval vagy lapáttal, majd jöhet a fűmag! Érdemes ugyanolyan fajtát választani, mint az eredeti telepítéskor, de ha ez nem megoldható, pázsitfű vagy sportfűmag keverékkel nem hibázunk nagyot – hiszen ezek a legszebbek.

 

Be kell iktatni egy alapos gyomlálást

A tavaszi csapadékos idő nyomán biztosan beindulnak a gyomok. Ha szép gyepet akarunk, már tavasz elején vissza kell fognunk a szaporodásukat – ha most nem foglalkozunk vele érdemben, nagyon elszemtelenednek. Érdemes minden gyepszőnyegbe nem illő növényt kézzel, gyökerestül kihúzni. Ha csak lenyírjuk a gyomokat, mindig újra nőnek és folyamatosan erősödnek, elcsúfítják a füvet.

 

Fűápolás magasiskolája: a gyepszellőztetés aranyat ér

Egy alapos gereblyézéssel távolítsuk el az elhalt fűmaradványokat és mohát a gyepről, majd végezzük el a szellőztetést. Erre lehet eszközöket kapni az üzletekben, de tökéletesen megteszi egy erős ásóvilla is. Fontos, hogy 2-3 centiméternél ne menjünk mélyebbre a talajba, mert ezzel megsértjük a fű oldalhajtásait. Ha ily módon fellazítjuk a legfelső, pár centis réteget, több víz jut majd le a gyökerekhez, és szebben fejlődik a gyep.

 

Etessük a füvet, hogy szép és erős legyen

Ahhoz, hogy egész évben szépen fejlődjön a fű, elengedhetetlen, hogy tápanyagot forgassunk a talajba. A trágya nem csupán a növekedésben segít, de ellenállóbbak lesznek tőle a fűszálak és a szárazságot is jobban viselik majd. A növekedéshez nitrogénre, az ellenállóképességhez káliumra van szükség, ezért olyan trágyát válasszon, ami nagyobb arányban nitrogént, kisebb mértékben káliumot és foszfort tartalmaz. Akár szerves, akár műtrágyát használ, arra ügyeljen, hogy egyenletesen szórja ki, hogy ne legyenek később világos és sötét foltok a pázsiton.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!