Titokzatos természet

2022.04.03. 09:20

Több száz felfedezetlen emlősfaj rejtőzhet a vadonban

Nagyjából az emlősöknek csak 80 százaléka kaphatta már meg a hivatalos osztályozást.

Az új modellek szerint az emlősök a legtöbbet kutatott állatok közé tartoznak a Földön, mégis potenciálisan több száz leíratlan faj rejtőzhet még mindig a vadonban. Úgy tűnik, az eddig ismeretlen lények többsége kistestű, például denevér, rágcsáló és cickány. Méretük valószínűleg megnehezítette a szakértők számára a morfológiai különbségek azonosítását, ami azt jelenti, hogy egyes fajok bizonyos szempontok szerint egy csoportba kerültek – olvasható az Origo cikkében.

A tudósok ezeket a rejtett fajokat a biológiai sokféleség helyettesítő karaktereinek nevezik. Azzal érvelnek, hogy miután nem tudjuk, hogy léteznek, ezért ezeket a lényeket nem vehetik figyelembe az evolúcióelméletben, a táplálékláncban vagy a természetvédelmi munkák során.

Az apró, külsőre vonatkozó különbségeket nehezebb észrevenni, ha egy 10 grammos apró állatot nézünk, mint ha egy emberméretűt szemlélünk. Nem lehet tudni, hogy különböző fajokról van szó, hacsak nem végzünk genetikai elemzést

– magyarázta Bryan Carstens, az Ohio Állami Egyetem biológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak.

A legújabb prediktív modellek szerint az emlősök több mint 80 százaléka valószínűleg már megkapta a hivatalos osztályozást. Mivel több mint 6400 emlősfajt írtak le, ez a szakemberek szerint azt jelenti, hogy még mindig több mint ezer ismeretlen faj szorul hivatalos osztályozásra.

A PNAS tudományos szaklapban publikált tanulmányban a kutatók gépi tanulás segítségével több mint 4000 emlős génszekvenciáit, valamint földrajzi és biológiai adatait elemezték, majd azonosították, hogy mely taxonok rejtőzhetnek a legnagyobb valószínűséggel rejtett fajok között. Kiderült, hogy az Délkelet-Ázsia az azonosítatlan emlősfajok központja lehet. Mind az evolúciós, mind a genetikai modellek becslése szerint a világnak ez a régiója rejti a fajgazdagsághoz képest a legnagyobb arányban a diverzitást helyettesítő karaktereit.

Egy indonéziai tanulmány a közelmúltban 14 új cickányfajt azonosított, amely 1931 óta a legnagyobb új emlősszám, amelyet egyetlen dokumentumban részletezték.

A jelenlegi modell azt találta, hogy a legtöbb le nem írt emlős olyan rendekbe tartozhat, mint a denevérek, rágcsálók, valamint a cickányok és sündisznók. Ezek általában a szélesebb földrajzi tartományokban is megtalálhatóak, ahol a hőmérséklet és a csapadék viszonylag nagy ingadozást mutat, például a trópusi esőerdőkben.

A szerzők szerint tanulmányuk megerősíti a meglévő igényeket a taxonómiai kutatásokba való nagyobb befektetésre, különösen az alulvizsgált és le nem írt taxonok esetében, amelyek csendesen a kihalás előtt állnak.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!