Rekordár

2022.05.21. 10:05

343 milliárd forintért kelt el a Macklowe-műgyűjtemény

Az amerikai ingatlanmogul és volt felesége 65 darabból álló modern műgyűjteményét a válás miatt árverezték el.

Rekordáron, 922,2 millió dollárért (343 milliárd forintért) kelt el Harry Macklowe amerikai ingatlanmogul és volt felesége, Linda Burg 65 darabból álló modern műgyűjteménye, amelyet válás miatt árverezett el a pár.

A modern művészek alkotásaiból álló kollekció 35 darabját 676,1 millió dollárért adták el a New York-i árverés első, tavaly novemberi fordulóján, a további 30 műalkotás pedig 246,1 milliárd forintért kelt el a hétfő esti második fordulón. Ekkora összeget még soha nem fizettek egyetlen magángyűjteményért sem. A korábbi rekordot a Rockefeller-kollekció 2018-as árverése tartotta 835,1 milliárd dolláros együttes leütési árral.

A hétfő esti aukció legértékesebb darabjai között szerepelt Mark Rothko Untitled című műve, amely 48 millió dollárért, és a német Gerhard Richter Seestück című festménye, amely 30,2 millió dollárért kelt el. Andy Warhol egy önarcképét 18,7 millió, Willem de Kooning Untitled című múvét 17,8 millió dolláros áron ütötték le.

A novemberi aukción eladott műtárgyak közül Mark Rothko No. 7 című festménye 82,5 millió, Alberto Giacometti Az orr című bronzszobra 78,4 millió, Jackson Pollock Number 17, 1951 című képe 61,2 millió dollárért kelt el. Andy Warhol Nine Marilyn című portréját, amelyet a művész röviddel Marilyn Monroe halála után készített, 48,5 millió dollárért vásárolták meg.

A legjelentősebb 20. századi művészek alkotásaiból álló gyűjteményt azért bocsátották áruba, mert az 59 évi házasság után, 2020-ban elvált Macklowe házaspár nem tudott megállapodni a 40 év alatt közösen létrehozott, részben a manhattani Plaza-épületben lévő otthonukban elhelyezett műgyűjtemény értékében, ezért egy bíró elrendelte annak eladását és a bevétel egyenlő arányú szétosztását a felek között.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!