Iskolát építenek, ivókutat ásnak

2022.05.06. 19:19

Ezrek életét segítik az Ökumenikus Segélyszervezet fejlesztései Etiópiában is

Az Ökumenikus Segélyszervezet az Etiópia dél-nyugati részén található Gambellában adott át több ezer ember életét megváltoztató fejlesztéseket.

A Hungary Helps program támogatásával megvalósított fejlesztések átadóján a Segélyszervezet önkéntese, Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó is részt vett.

A több mint 110 milliós népességgel rendelkező Etiópia történetének egyik legnagyobb válságával néz szembe. Az ország jelentős részét évek óta szárazság, annak nyomán pedig éhínség és ivóvízhiány sújtja. 

Az ország északi részén 2020 óta zajló tigréi háború miatt emberek milliói nélkülöznek, ráadásul az elhúzódó harcok következtében belső menekülthullámok sújtják a szomszédos régiókat is, a konfliktus gazdasági hatásait pedig az egész ország érzi - írták.

A szervezet önkéntese, Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó is részt vett a fejlesztések átadásán
Forrás: Ökumenikus Segélyszervezet

A kritikus körülményeket és inflációt az orosz-ukrán háborúnak a gabona-világpiacra gyakorolt hatása is fokozza. Az afrikai ország a gabona jelentős részét eddig ugyanis Ukrajnából és Oroszországból importálta - tették hozzá.

Az Ökumenikus Segélyszervezet az Etiópia dél-nyugati részén található Gambellában adott át több ezer ember életét megváltoztató fejlesztéseket. Az elmaradott régióban a lakosok 90 százaléka a szárazság által kedvezőtlenül befolyásolt mezőgazdaságból él. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy csaknem annyi menekült érkezett oda Dél-Szudánból, mint amekkora a térség amúgy is nehezen megélő 400 ezres lakossága - hangsúlyozták. 

A Hungary Helps 125 millió forintos támogatásával, az etiópiai evangélikus egyházzal (EECMY-DASSC) partnerségben megvalósított magyar fejlesztési program keretében Tierkodiban négy tantermes iskola épült fel, míg Itangban csaknem 4000 ember ivóvízellátását megoldó ivóvízkutat adott át az Ökumenikus Segélyszervezet.

Mindkét területen további megélhetést segítő programok is megvalósultak: épült gépesített malom, osztottak vetőmagot, kecskét és bárányt, valamint halászati eszközöket, továbbá mindezek fenntartható használatának segítésére közösségeket szervezetek és képeztek ki - olvasható a segélyszervezet közleményében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában