Jelentős felfedezés

2022.05.12. 10:10

Megtalálták Fionát, a több mint 100 millió évvel ezelőtt élt terhes őshüllőt

A lelet az egyetlen terhes ichtioszaurusz, amelyet a 129 és 139 millió évvel ezelőtti időszakból találtak a Földön.

Chilei kutatók Patagóniában egy kivételesen jó állapotban fennmaradt ichtioszaurusz-fosszíliát tártak fel, amelynek külön érdekessége, hogy egy érintetlen állapotú embriót is találtak benne. A Tyndall-gleccseren talált, 4 méter hosszú tengeri őshüllőt Fionának nevezték el. A megkövesedett lelet lehetővé teszi a tudósok számára, hogy tanulmányozhassák az ichtioszauruszok embrionális fejlődését. Az ichtioszauruszok a 90-250 millió évvel ezelőtti korszakban népesítették be a tengereket.

A fosszília jelentőségét hangsúlyozó Judith Pardo Perez, a Magallanes Egyetem GAIA Antarktisz Kutatóközpontjának paleontológusa, a feltárás vezetője elmondta:

A lelet az egyetlen terhes ichtioszaurusz, amelyet a 129 és 139 millió évvel ezelőtti időszakból találtak a Földön.

Prado több mint egy évtizede bukkant rá a fosszíliára, de csak most sikerült megszervezni a feltárást, amely rendkívül nehéz a helyszín szélsőséges időjárási körülményei miatt.

A tudósok 31 nap alatt tártrák fel és emelték ki a fosszíliát, amelyet helkopterrel szállítottak el. A fosszília épségének megőrzése érdekében öt 200 kilós tömböt kellett kiemelni a helyszínről, hogy a csontok ne sérüljenek. A fosszíliát a dél-chilei Rio Seco Természettudományi Múzeumban fogják kiállítani.

Pardo arról is beszámolt, hogy a Tyndall-gleccseren eddig már csaknem 100 ichtioszaurusz példányt találtak. Ezzel a régió az egyik leggazdagabb és legjobban megőrzött ichtioszaurusz-lelőhelyévé vált.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Címkék#őshüllő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!