Hőség

2022.06.28. 13:21

A gyenge hidegfront ellenére fokozódik a kánikula

"A hidegfront ne tévesszen meg senkit, a hőség csak tovább fokozódik" - erre hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a Facebook-oldalán.

Azt írták: éjszaka gyenge hidegfront érkezett. Ennek hatására előbb a Dunántúlon (főleg a Balatontól északra fekvő területeken), majd a főváros térségében is záporok, zivatarok alakultak ki. A csapadékgócok kelet felé helyeződnek, de fokozatosan gyengülnek - tették hozzá.   

A hőség mellett további zivatarokra is figyelmeztet a meteorológiai szolgálat. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésükben kifejtették: a késő délutáni, kora esti óráktól főként a Dunántúl nyugati, északnyugati megyéiben pattanhatnak ki zivatarok, amelyek hevesebbek is lehetnek, ezekhez viharos szél, jégeső és intenzív csapadék társulhat.
A heves zivatarok kialakulásának helye és pályája azonban bizonytalan, egyes "forgatókönyvek" szerint csak az országhatáron kívül várhatók.   

Mindeközben a hőség miatt az egész országban figyelmeztetés van érvényben: több megyében másodfokú, míg máshol elsőfokú.   

Az előrejelzés szerint a következő napokban tovább fokozódik a kánikula, csütörtökön és pénteken 40 Celsius-fok közeli maximumok is lehetnek és többfelé hajnalban sem csökken 20 fok alá a hőmérséklet. 

A meteorológiai szolgálat és az országos tisztifőorvos hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak. Az országos tisztifőorvos három fokozatot rendelhet el, döntése értelmében hétfőtől csütörtök éjfélig harmadfokú hőségriasztás van érvényben.

Borítókép: illusztráció/Shutterstock

Címkék#Kánikula

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!