Hasznos tanácsok

2022.06.16. 19:00

Nyáron is segít az online edzés, érdemes elkezdeni

Egyre több online edzésprogram bukkan fel az interneten. A szakértők szerint ez nagyon sokat segíthet, hogy végre minél többen elkezdjenek sportolni. De vajon hogyan? És mire kell figyelni, ha valaki belefog?

A szakértők egybehangzóan állítják: az online edzésprogramok elterjedése nagyon sokat segíthet abban, hogy minél többen beépítsék az életükbe a rendszeres mozgást. Több előnyük is van – és persze van, amire nem árt az otthoni gyakorlás közben odafigyelni. De vajon miért hozzák közelebb a sportot a nagy tömegekhez? – fejtegeti a kérdést a Diétaésfitnesz.hu.

OLCSÓ

A legtöbb online edzésprogram díja kedvező – általában annyiért sportolhatunk egész hónapban, amennyiből legfeljebb két órát tudnánk kihozni az edzőteremben. A videómegosztó portálokon pedig rengeteg ingyenes edzésvideó található.

SEGÍT AZ EDZŐ

Ha egy szervezett, fizetős online programban veszünk részt, kész edzéstervet és időbeosztást kapunk, ráadásul, ha kérdésünk van, egy Facebook-csoportban vagy e-mailben az edzőt is el tudjuk érni.

MINIMÁLIS FELSZERELÉST IGÉNYEL

Ha van otthon egy matrac és egy tréningruha, máris kezdhető az edzés. Egyes programokhoz nem árt beszerezni egy olcsó gumiszalagot és egy-két kézisúlyzót, de ez utóbbi két vízzel töltött műanyag palackkal is helyettesíthető. Ha pedig van egy sportcipő és egy sportmelltartó is, akkor máris tökéletes a felszerelés.

AKKOR SPORTOLUNK, AMIKOR RÁÉRÜNK

Ha eddig azért nem mozogtunk, mert nem értünk oda a kedvenc óránkra az edzőterembe, akkor ez a kifogás máris kilőve. Az online programokat akkor csináljuk meg, amikor épp időnk van rájuk. Kora reggel, késő este, vagy ha máskor nem megy, akkor hétvégén is belefoghatunk.

IDŐT SPÓROLUNK VELE

Nem kell elmenni az edzőterembe és hazajönni onnan, csak átöltözünk, és máris kezdhetjük is. Ráadásul válogathatunk a kedvenc óratípusaink között, a dinamikus, táncos óráktól az erősítésen keresztül a jógáig.

LE A GÁTLÁSOKKAL!

Ha az tartott vissza az edzőteremtől, hogy nem volt csinos edzőruhánk, és féltünk, hogy a jó alakú, sportos nők kinéznek onnan, akkor megint jó hírünk van: otthon a kinyúlt mackónadrágban is lehet tornázni.

Az online edzésnél viszont kell egy kis óvatosság. Mivel az edző nincs mellettünk, hogy kijavítsa a hibákat, nagyon figyeljünk a magyarázatára, és próbáljuk pontosan végrehajtani a gyakorlatokat. Az is jó megoldás, ha van egy tükör a közelben, hogy lássuk, jól csináljuk-e. Mielőtt először belefognánk, inkább nézzük meg a gyakorlatot külön is, hogy lássuk, mire kell ügyelni közben. Az is fontos, hogy ne vállaljuk túl magunkat, kezdjük kicsiben, és hagyjuk, hogy fokozatosan fejlődjön az erőnlétünk. Ha bármilyen betegségünk vagy egészségügyi problémánk, esetleg nagyobb súlyfeleslegünk van, előbb kérjük ki az orvos tanácsát, és csak utána kezdjünk bele az edzésbe. Ha pedig bármi fájdalmas vagy kényelmetlen, hagyjuk abba és ne erőltessük, nehogy lesérüljünk!

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!