Elkezdődött a tiszavirágzás

2022.06.14. 13:00

Rendőrök vigyázzák a kérészek táncát a Tiszán és mellékfolyóin (videó)

Fokozottan ellenőrzik a kérészek biztonságát a rendőrök tiszavirágzás, azaz a kérészek tömeges rajzása, násztánca idején.

A Tiszai Vízi Rendészeti Rendőrkapitányság folyamatosan gyűjti az adatokat arról, hogy mikor várható a kérészek tömeges rajzása, és természetvédelmi őrökkel, a polgárőrség vízi tagozatával és halászati őrökkel közösen ellenőrzi a kapitányság illetékességi területét - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság kedden.
A tiszavirág (Palingenia longicauda) védett kérészfaj, a rovarok természetvédelmi értéke egyedenként tízezer forint.
A közlemény szerint 

ezek a kérészek már csak a Tiszán és egy-két mellékfolyóján, főként a Körösön lelhetők fel. 

A természet védelméről szóló törvény kimondja: tilos a védett állatfajok elpusztítása, az élő és az elhullott egyedek gyűjtése is. A védett rovarok elpusztítója szabálysértést követ el, és 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
Természetkárosítást is elkövethet, aki a rovarok telepét károsítja meg vagy jelentős mennyiségű egyedet gyűjt. Felelnie kell annak is, aki a rajzásba kisgéphajóval belehajt és megzavarja, elpusztítja a kérészeket - írták.
A 8-12 centiméteres kérészfaj életének utolsó és legfontosabb napja a tiszavirágzás, azaz a kérészrajzás: három év lárvaállapot után kelnek ki a kérészek, szaporodnak, és utána szinte azonnal elpusztulnak. A kérészek általában június közepe táján indulnak rövid útjukra 

- ismertették.

Borítókép: tiszavirágok esti násztánca a Tiszán, Nagykörű közelében 2017. június 18-án (MTI/Bugány János)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!