Kitartás!

2022.07.24. 16:43

A keddi hidegfront ellenére többfelé csak a hétvégén mérséklődik a kánikula

A hétvégén mérséklődhet érdemben az elmúlt napokban tapasztalt hőség, akkor már jellemzően 30 fok körül, sok helyen az alatt alakulnak a maximumok.

Kedden érkezik egy hidegfront, de többfelé továbbra is 35 Celsius-fok körüli csúcsértékek várhatók. A hétvégén mérséklődhet érdemben az elmúlt napokban tapasztalt hőség, akkor már jellemzően 30 fok körül, sok helyen az alatt alakulnak a maximumok. A jövő héten a napsütés mellett többször várhatóak szórványosan záporok, zivatarok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Veszélyjelzésükben azt írták: hétfőn általában 25, az Alföld déli felén 27 fok körül alakulhat a napi átlaghőmérséklet. Az előrejelzés szerint túlnyomóan derült, száraz idő várható. A minimumok általában 14 és 20 fok között, az északi völgyekben és a hidegre érzékeny részeken 10 fok körül alakul. A legmagasabb hőmérséklet 31 és 37 fok között valószínű.

Kedden egy hidegfront egyre szakadozottabb, gomolyos felhőzete vonul át a térség felett. Előtte délkeleten még többórás, másutt néhány órás napsütés is várható. Az ország északnyugati felén több helyen, máshol elszórtan fordulhat elő zápor, zivatar. A szél sokfelé megerősödik, zivatarban viharossá fokozódhat. A hőmérséklet hajnalban 11 és 23 fok között alakul, a szelesebb tájakon, vízpartokon mérhetik a magasabb, az északkeleti völgyekben az alacsonyabb értékeket. Délután általában 30-39, nyugaton, északnyugaton 26-29 fokot mérhetnek.

Szerdán és csütörtökön sok lesz a napsütés. Általában száraz idő várható, de elvétve előfordulhat zápor, zivatar. A szél megélénkül, szerdán néhol időnként meg is erősödik. Szerdán a hajnali 13-21 fokról 29-35 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön a minimumok 12 és 21, a maximumok 30 és 37 fok között alakulnak.

Pénteken is több órára kisüt a nap, de főleg a nap második felében északnyugat felől egyre több felhő érkezhet és szórványosan előfordulhat zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik a szél is. A hőmérséklet hajnalban 13 és 22, a délutáni órákban általában 30 és 36 fok között valószínű, de északnyugaton ennél hűvösebb is lehet.

Szombaton felhőátvonulások várhatók hosszabb-rövidebb napsütéssel. Több helyen előfordulhat zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 13 és 22 fok között valószínű. A csúcsértékek 26 és 34 fok között várhatók.

Vasárnap szórványosan fordulhat elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik a szél. A hőmérséklet hajnalban 10 és 19, délután általában 25 és 30 fok között valószínű - olvasható az előrejelzésben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!