Katasztrófavédelem

2022.07.05. 11:32

Fél év alatt 49 ember vesztette életét lakástűzben Magyarországon

A legtöbb lakástűz nyílt láng használata, elektromos vagy fűtési hiba, illetve főzés vagy dohányzás miatt keletkezett.

Az év első felében 49 ember vesztette életét lakástűz következtében, héttel több, mint 2021 első hat hónapjában; leggyakrabban idős emberek válnak áldozattá – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-t.

A közlemény szerint az első félévben 4136 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, ez 321-el haladja meg az előző év hasonló időszakában történt esetszámot.

A lakástüzek során 298-an megsérültek, többségük füstmérgezést szenvedett. Az égő épületekből 210 embert mentettek ki a tűzoltók, 345 ezer négyzetméternyi terület vált a lángok martalékává – tették hozzá.

Mint írták: a legtöbb lakástűz nyílt láng használata, elektromos vagy fűtési hiba, illetve főzés vagy dohányzás miatt keletkezett. A lángok leggyakrabban kéményben vagy konyhában csaptak fel, de nem ritka, hogy hálószobában, tárolóban, illetve nappaliban lobbantak fel a lángok.

Tűzvizsgálati eljárást 173 esetben folytattak: ezek során kiderült, hogy 83 helyen szándékos gyújtogatás történt. 194 épület oltásakor gázpalackok nehezítették a katasztrófavédelem tűzoltóegységeinek munkáját – sorolták.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a lakástüzek megelőzése érdekében

éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével, évente egyszer ellenőriztessük a fűtőeszközeinket, régi építésű ingatlanban pedig rendszeres időközönként érdemes felülvizsgáltatni az elektromos hálózatot is.

A konyhába, hálóba, nappaliba tanácsos füstérzékelő elhelyezése – fűzték hozzá.

Arról is beszámoltak, hogy az első félévben 571 alkalommal riasztották szén-monoxid miatt a tűzoltókat.

A múlt év első félévéhez képest ugyan csökkent a sérülések és a halálesetek száma, de még így is 88 ember szenvedett valamilyen fokú szén-monoxid-mérgezést, nyolc ember pedig meghalt.

Egy kandalló, cserépkályha, vaskályha, vegyes tüzelésű kazán, sőt egy fali vízmelegítő is veszélyforrás lehet, ha működtetése közben nem biztosított a megfelelő levegő-utánpótlás

– írták a közleményben.

Borítókép: Tűzoltók oltják a XIII. kerületben, a Váci úton, egy társasház harmadik emeleti lakásában keletkezett tüzet 2015. december 14-én. Fotó: MTI/Lakatos Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!