Még így is sokat ölnek meg

2022.08.27. 11:20

Felére csökkent az orrszarvúk orvvadászata

Tavaly kevesebb mint felére csökkent 2015-höz képest az illegális orrszarvúvadászat és -kereskedelem, jórészt a koronavírus-világjárvánnyal együttjáró lezárások és korlátozások következményeként - közölte a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) és a Traffic nevű, a vadon élő állatok és növények csempészete ellen küzdő nemzetközi civil szervezet a svájci Glandban.

Fotó: Shutterstock

A két szervezet adatai szerint 

2021-ben az afrikai orrszarvúk teljes állományának 2,3 százaléka vált vadorzók áldozatává, jóval kevesebb, mint a rinocéroszok szempontjából az eddigi legtragikusabb esztendőben, 2015-ben, amikor a teljes állomány 5,3 százalékát pusztították el a Távol-Keleten gyógyhatásúnak és afrodiziákumnak tartott tülökért. 

A látványos csökkenése ellenére is legkevesebb 2707 afrikai orrszarvút öltek meg vadorzók 2018 és 2021 között, aminek következtében egyaránt 12-12 százalékkal csökkent a szélesszájú és a keskenyszájú rinocéroszok száma. Az állatok 90 százalékát a Dél-afrikai Köztársaságban mészárolták le.   

Az orrszarvúvadorzás általános csökkenése biztató, mindazonáltal az orvvadászat továbbra is veszélyezteti az ikonikus állatok fennmaradását 

- jelentette ki Sam Ferreira, az IUCN szakértője, aki szerint a populáció növelése céljából elengedhetetlen az aktív állománygazdálkodás folytatása és az összes alfaj hatékony védelme a vadorzóktól szerte Afrikában.   

A nemzetközi kereskedelemben 2019-ben több orrszarvútülköt foglaltak le, mint bármikor korábban az elmúlt évtizedben, ennek egyik oka azonban a szigorúbb ellenőrzés lehet - vélte Sabri Zain, a Traffic szakértője. 2020-ban zuhant az elkobzott csempészáru mennyisége, a csökkenés valódi okát, a pandémia esetleges szerepét azonban egyelőre nem sikerült megállapítani - mondta a szakértő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!