Az első

2022.09.04. 14:40

Első ízben mutatták ki a madárinfluenzát disznódelfinnél

A júniusban egy svéd tengerparton elpusztult disznódelfin madárinfluenza miatt halt meg. Ez az első, ennél a cetfajnál azonosított eset a világon – közölte szerdán a Svéd Állatorvosi Intézet.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Tudomásunk szerint ez a világon az első megerősített madárinfluenzás eset, amely egy disznódelfint (más néven: barna delfin) érintett 

– mondta Elina Thorsson, a területért felelős állatorvos.

 Valószínű, hogy a disznódelfin valamilyen módon kapcsolatba került fertőzött madarakkal 

– magyarázta a szakértő.

Június végén még élve találták meg a fiatal hímet Svédország nyugati partjainál. Az arra járók hiába próbálták visszajuttatni a mélyebb vizekbe, a kimerültségtől szenvedő állat még aznap este kimúlt.

Azóta az elhullott disznódelfin több szervében is kimutatták a madárinfluenza H5N1 vírusát.

A fókákkal szemben, amelyeknél számos alkalommal mutattak ki madárinfluenza-vírussal összefüggő megbetegedéseket, a cetek esetében alig néhány esetben észleltek influenzavírust 

– húzta alá Thorsson.

A kutató hozzátette: 

más emlősöknél, például a vörös rókánál, a vidráknál, a hiúzoknál és a görényeknél viszont már kimutattak madárinfluenzás megbetegedést.

Európa és Észak-Amerika a vadon élő madarakat sújtó madárinfluenza nagymértékű kitörésével néz szembe, amely korábban számos állattenyésztő telepet is megfertőzött.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!