Altatás

2022.09.15. 09:46

Megtalálták a babák megnyugtatásának leghatékonyabb módszerét

Minden szülő tudja, nincs varázsmódszer egy síró baba megnyugtatására, nemhogy elaltatására. Egy új tanulmány azonban rávilágított egy egyszerű módszerre, ami segíthet a hétköznapi kihívások közepette.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ha meg akarunk nyugtatni egy síró csecsemőt, akkor valószínűleg az a legrosszabb megoldás, ha a karjainkba vesszük és leülünk vele. Ez a kutatók szerint gyakran megemelheti a baba pulzusszámát, így még nyűgösebbé teheti – derül ki a Current Biology tudományos folyóiratban publikált kutatásból. 

A szakemberek szerint a szülők jobban teszik, ha sétálnak a síró babával. Ez a stratégia ugyanis gyakran csökkenti a baba pulzusszámát és segít neki elaludni. Mindössze ötpercnyi sétát követően a vizsgálatban részt vevő nők csaknem felének sikerült elaltatnia gyermekét.

A síró csecsemőket egy ötperces séta megnyugtatja, és a baba elalszik, még nappal is, amikor általában ébren van
– magyarázták a kutatók a tanulmányban, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz.

Na de miután elaludt a baba a karunkban, jön a következő kihívás: az alvó gyereket ágyba juttatni. A csecsemő ugyanis gyakran abban a percben ébred fel, amikor a fejét hátradönti, és ezzel semmissé teszi az addigi „kemény munkát”.

A vizsgálat során azoknak a résztvevőknek sikerült a legjobb hatékonysággal elaltatni gyermeküket, akik még öt percig ültek alvó gyermekükkel a séta után. Ezután még egy finom érintés vagy egy ajtó becsukása sem ébresztette fel a babákat.

A biztonságos tartás érdekében a gondozóknak szorosan hozzá kell erősíteniük a csecsemő testét a saját testükhöz, és meg kell támasztaniuk a csecsemő fejét. Az ötperces gyaloglásnak sík és tiszta terepen és egyenletes tempóban kell történnie, lehetőleg hirtelen megállások vagy fordulások nélkül – javasolják a szerzők. 

Nyilvánvaló, hogy minden baba más, de általában úgy tűnik, van valami az egyenletes járásban, ami megnyugtatja a gyerekeket – írja az Origo.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!