Életstílus

2008.04.26. 10:50

A világ szívbetegeinek 60 százaléka indiai

<p>Két éven belül indiai lesz a világ összes szívbetegének hatvan százaléka. Ez négyszer több, mint amennyi a lakosság arányában juthatna a kontinensnyi országra.</p>

Egy pénteken közzétett indiai felmérés szerint a szívbetegség nemcsak sokkal gyakoribb, hanem korábban is jelentkezik Indiában, mint a fejlett világban.

A szívkoszorúér-panaszokkal kórházi kezelésre felvett betegek 60 százalékáról derül ki, hogy volt szívrohama. Más fejlődő országokban ez az arány 40 százalék. A szívrohamon átesett páciensek átlagos életkora Indiában 60 év, ez 3-6 évvel alacsonyabb, mint a fejlett országokban.

A szívroham kockázati tényezői Indiában is ugyanazok, mint máshol, vagyis a dohányzás, az egészségtelen táplálkozás miatti magas vérzsírszint és a magas vérnyomás.

De vannak specifikus indiai tényezők is. A legfontosabb az, hogy Indiában egy szívrohamos beteg átlagosan 300 perc múlva kerül kórházba. A fejlett országokban a betegnek fele ennyit kell várnia.

Indiában a betegeknek csak kis hányada kerül mentővel a kórházba. A nagy többség kénytelen tömegközlekedési eszközt használni.

Az indiai szegénység fontos szerepet játszik a szívbetegség gyakoriságában. Az egészségi ellátás költségeinek 75 százalékát a páciensnek kell zsebből kifizetnie, emiatt kevesen engedhetik meg maguknak a rendszeres orvosi vizsgálatot, nem is beszélve a megelőző célú műtétekről.

A Lancet című brit orvosi lap becslése szerint 2020-ra 1990-hez képest a fejlődő országokban 137 százalékkal lesz több a szívbetegség a férfiak körében, és 120 százalékkal a nőknél. A fejlett világban 30-60 százalékkal lesz gyakoribb a szívbetegség ugyanez alatt a 3 évtized alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!