Életstílus

2008.04.18. 09:45

Depresszió katonai szolgálat után

<p>Az iraki és afganisztáni háborút megjárt amerikai katonák közül 300 ezer szenved akut stresszreakcióban vagy súlyos depresszióban.</p>

További 320 ezer veterán pedig feltételezhető agysérülést szenvedett. Ezt az amerikai fegyveres erők stratégiai kutatóintézete, a RAND Corporation állapította meg.

A 300 ezres számadatot egy csaknem 2 ezer veteránra kiterjedő vizsgálat eredményeiből számították ki. A kétezres mintát úgy választották meg, hogy reprezentatív legyen arra az 1,6 millió amerikai katonára, aki 2002 óta szolgált Afganisztánban illetve Irakban.

Akut stresszreakciónak azt a tünetegyüttest nevezik, amely leggyakrabban súlyos baleset vagy katasztrófák szemtanúinál vagy túlélőinél lép fel.

Az akut stresszreakciós katonáknak alig több mint a fele (53 százalék) fordult orvoshoz vagy pszichológushoz az elmúlt egy év során, derült ki a felmérésből. Még rosszabb a helyzet azokkal, akik feltételezhető agysérülést szenvedtek (például akna robbant a közelükben és esetleg rövid időre az eszméletüket is elveszítették). Nekik csak 43 százalékát látta orvos.

Az amerikai hadsereg vezetői csak nemrégóta tekintik az úgy nevezett feltételezhető agysérüléseket "láthatatlan háborús sebesülésnek". A RAND kutatói szerint nincs kellőképpen tisztázva, mit is jelent a feltélezhető agysérülés, főleg olyan enyhébb esetekben, amelyek csak átmeneti eszméletvesztéssel jártak.

A RAND felmérése szerint az Irakból és Afganisztánból visszatért amerikai katonák 19,5 százaléka jelentette, hogy feltételezhető agyérülést szenvedett. Ebből jön ki a 320 ezres szám, mert 2002 óta 1,6 millió amerikai katona teljesített szolgálatot a két országban.

A visszatérő katonák 18,5 százaléka minősíthető akut stresszreakcióban szenvedőnek. Ebből vonták le a kutatók azt a következtetést, hogy jelenleg 300 ezer amerikai veteránnak vannak tartós mentális zavarai a háború következtében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!