Életstílus

2008.04.17. 19:03

Zsófi: új szívvel, újra otthon

<p>A Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből származó Zsófi, vagyis az első hazai szívátültetésen átesett, immár egyéves kislányt szerdán hazaengedték otthonába az Országos Kardiológiai Intézetből (OKI), ahol a szervátültetést bő egy hónapja elvégezték rajta.&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/zsofi-uj-szivvel-ujra-itthon/cn/boon-news-em_01-20080417-011008"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>A szívátültetés</B></A></p>

A megyénkből származó Zsófi, vagyis az első hazai szívátültetésen átesett, immár egyéves kislányt szerdán hazaengedték otthonába az Országos Kardiológiai Intézetből (OKI), ahol a szervátültetést bő egy hónapja (március 15-én) elvégezték rajta.

- Zsófiról, mielőtt hazaindultunk vele, lekerült az utolsó infúziós cső is. Keze-lába járt és sikongatott, amikor több hónap után újra átléptük vele saját szobájának küszöbét - mesélte édesapja (a családról adatvédelmi okokból bővebb információkat nem közlünk), aki szerkesztőségünkben mesélte el a történteket. - Ezek alighanem az öröm jelei.

Zsófi négy hónapos volt mindössze, amikor elkerült otthonról.
- Először arra figyeltünk fel, hogy étvágytalan, kedvetlen, s feltűnt, hogy hason fekve nem képes felnyomni magát, mint más csecsemők. A GYEK-ben vizsgálgatták, majd egy kánikulai napon ziháló mellkas tüneteit produkálta, ami vagy a szív, vagy a tüdő elégtelen működésének a jele.
ZsófiPestre került, az OKI-be, ahol megállapították, hogy nem fertőzés útján szerzett, alighanem veleszületett szívizom-gyengeségben szenved.
Próbálkoztak gyógyszeres kezeléssel, de nem sikerült a keringését normális állapotban tartani. Októberben otthon töltött 8 nap után ismét a GYEK-be került, majd az itteni műszeres lehetőségek is kevésnek bizonyultak. Az OKI-ben szívátültetést javasoltak.
- Tájékoztattak bennünket mindenről: milyen kockázatokkal kell számolnunk, milyen kilátásai vannak a gyermekünknek ha megműtik, miért jobb, ha itthon végzik el a műtétet, mint külföldön. Beleegyeztünk. Ugyan melyik szülő nem írná alá, hogy esélyt akar adni gyermekének az életre?!

Mérettől is függ

Zsófi tehát felkerült a donorlistára.
- Tudtuk, hogy egy ilyen kisgyerek számára kisebb az esély a megfelelő donorra, mint egy felnőttnek. Egy sokkal kisebb csecsemő szíve túl kicsi ,,motor", az övénél egy 30 százaléknál nagyobb testből származó szív számára pedig nincs elég hely.

Több mint 100 nap várakozás utánin akadt megfelelő donor.
- Az OKI orvoscsoportja épp az első gyermeken (a 8 éves Balázskán) végzett szívátültetés sikeréért járó díjátadó ünnepségen értesült arról, hogy az előző nap jelentett donor és Zsófi között megfelelő a megegyezés. Így többen közülük onnan egyenesen a lányunk műtétjéhez öltöztek be - emlékszik vissza az apa. - Több mint három óra múlva az én kislányom lett az első hazai újszíves csecsemő.

Egy életen át

- Azt hiszem, teljesen sosem lélegezhetünk föl. Zsófinak jelenleg négyóránként kell gyógyszert beadni, s amíg él, fenn is kell tartani a transzplantáltaknál szükséges, de a szív és a tüdő esetében különösen erős, immunrendszert gyengítő kezelést, ami viszont magát a szervet is károsítja. Mi nem gondoltuk, hogy máshogy is dönthetnénk, de nem tudom elítélni azt a szülőt sem, aki ezt nem képes fölvállalni. Viszont, mint szülő, aki csaknem elveszítette a gyermekét, a legteljesebb elismeréssel, hálával és megbecsüléssel gondolok azokra, akik képesek voltak meghozni a döntést, hogy az ő gyermekük szíve egy másik gyermekben doboghasson tovább.

Tények

Az első szívátültetést 1967-ben végezték, de gyermeken csak 1984-ben hajtottak végre hasonló beavatkozást. Európában évente 4-5 gyerek szívtranszplantációt végeznek, csecsemőkön azonban csak elvétve.
Az Országos Kardiológiai Intézet tavaly április óta végezhet szívátültetést gyerekeken. Tavaly októberben egy 8 éves kisfiú esett át a műtéten, ő azóta is jól van. Zsófi harmadikként került a várólistára...

Tények

Magyarországon évente körülbelül 5-10 gyermek szívátültetésre lenne szükség, de nincs mindenki számára megfelelő donorszerv, vagy ha igen akkor nem érkezik meg időben. A fejlett nyugati országokban a hasonló korosztályú szívbetegek 30-40 százalékának egy ideiglenesen beültetett műszív tartja fenn ezalatt a keringést.
Magyarországon eddig csak két felnőtt vett részt a kardiológiai intézet műszív programjában; a szakemberek szeretnék elérni, ha ezt a kezelést a szívbeteg gyermekekre is ki lehessen terjeszteni.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!