Életstílus

2010.09.17. 14:49

Idén a várandós nők is ingyen kaphatják majd a szezonális influenza elleni vakcinát

<p>Az idősek és a krónikus betegek mellett idén a várandós nők is ingyen kaphatják majd a szezonális influenza elleni vakcinát, amely most háromféle vírus ellen nyújt védelmet, a többi között a tavalyi világjárványt okozó H1N1 ellen is.</p>

A 2010/2011-es szezonális oltóanyag az A/H1N1 vírus mellett véd az A/H3N2 és az egyik influenza B törzs ellen is. Bár a második két törzs nem ugyanaz, mint ami az előző év szezonális oltóanyagában volt, a H1N1 elleni komponens megfelel a tavalyinak.

Ennek az az oka, hogy a vírus szerkezete nem változott meg jelentősen, és a szakemberek szerint várhatóan idén is ez a törzs okozza majd a legtöbb megbetegedést. Az úgynevezett trivalens oltóanyagot egyébként az ÁNTSZ közlése szerint előreláthatólag október közepén-végén szabadítják fel, és a védőoltások beadása október végén, november elején kezdődhet meg.

Kik kapják ingyen az oltást?

A szezonális oltóanyagot idén is ingyen kaphatják a 65 év felettiek, valamint a krónikus betegek, így például az asztmások, a szív-, és érrendszeri betegségben szenvedők, az immunhiányos állapotban szenvedő betegek (beleértve a HIV-pozitív személyeket, daganatos betegségben szenvedőket is), a krónikus máj- és vesebetegek, a cukorbetegek, az egészségügyben, illetve szociális intézményekben dolgozók.

A korábbi influenza szezonoktól eltérően a 2010/2011-es szezonban rajtuk kívül a várandós nők és azok a nők is térítésmentesen kaphatják a vakcinát, akik a gyermekvállalást az influenza szezon időszakára tervezik.

Az állam tulajdonában tavalyról megmaradt H1N1 vírus elleni oltóanyag egy részének a szavatosságát az Országos Gyógyszerészeti Intézet plusz egy évvel, az idei influenza szezonra meghosszabbította.Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint ezeket az oltóanyagokat jelenleg ellenőrzött körülmények között tárolják, és biztonsággal felhasználhatók, mivel ezek vakcinák ártalmatlanok és hatásosak.

Nem volt súlyos mellékhatás

Az ÁNTSZ azt javasolja, hogy a megmaradt H1N1 elleni oltóanyagot elsősorban azok a kockázati csoportokba tartozó személyek kérjék, akik az elmúlt 12 hónapban nem kaptak pandémiás influenza elleni védőoltást. A szakemberek szerint ajánlott a H1N1 elleni védőoltás valamennyi várandós nőnek a terhesség hónapjától függetlenül mindaddig, amíg a szezonális oltóanyag nem áll rendelkezésre.

És azoknak a nőknek is, akik a gyermekvállalást az influenza szezonális időszakára tervezik. Az ÁNTSZ megjegyzi: tavaly több mint 17 ezer várandós nő kapott FLUVAL P (H1N1 elleni) vakcinát, és az ismert enyhe mellékhatásokon kívül súlyos nemkívánatos eseményt senki nem jelentett a védőoltással kapcsolatban.

Az ÁNTSZ ajánlja az ingyenes H1N1 elleni vakcinát a 60-64 év közötti egészséges embereknek, az 1-24 év közötti egészséges gyermekeknek és fiataloknak, az oktatási-nevelési intézmények dolgozóinak, a közigazgatásban ügyfélszolgálattal foglalkozó személyeknek, a 12 hónapos vagy annál fiatalabb csecsemőkkel egy háztartásban élőknek.

Ezen kívül az Országos Epidemiológiai Központ azt is javasolja, hogy adható legyen ez a védőoltás a sertés vagy baromfi, vagy ló tartásával, valamint ezen állatok szállításával foglalkozóknak, a baromfifeldolgozókban, a vágóhidakon dolgozóknak, valamint mindazoknak, akik az állati eredetű influenzavírussal fertőzött vagy arra gyanús állatok megsemmisítésével foglalkozhatnak.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!