Életstílus

2010.10.28. 14:45

EU-s figyelmeztetés a szállópor miatt Magyarországnak

<p>Az Európai Bizottság csütörtökön a levegőminőséggel kapcsolatos uniós jogszabályok betartására szólította fel Magyarországot, és Franciaországot - áll a Bizottság közleményében.</p>

A két országnak ugyanis nem sikerült megoldania a szállópor problémáját. Az országoknak két hónapjuk van a megfelelő intézkedések meghozására, utána az Európai Bíróság elé kerül ügyük.

Magyarországnak, Franciaországgal együtt nem sikerült betartania a PM10-ként ismert szállóporral kapcsolatos uniós határértéket. Az EU előírása szerint egy évben legfeljebb 35 nap lépheti túl a határértéket a levegőben szálló por mennyisége. A Levegő Munkacsoport már februárban közölte, hogy Budapesten ez már az év 57. napján bekövetkezett.

Nőtt az asztmások és a tüdőrákosok száma

A tagállamok kérhetnek mentességet a határérték teljesítése alól. Ezt mindkét ország megtette, de a Bizottság úgy vélte, hogy nem teljesültek a mentesség megadásának feltételei, és elutasította a kérelmeket.

A Bizottság most úgynevezett indoklással ellátott véleményt küldött a két tagállamnak. Magyarországnak és Franciaországnak két hónapja van arra, hogy megtegye a szükséges intézkedéseket. Ellenkező esetben a Bizottság ügyüket az Európai Bíróság elé terjesztheti.

A Levegő Munkacsoport februárban nyilvánosságra hozott adatai szerint a részecskeszennyezés Budapesten évente csaknem 2 ezer ember idő előtti haláláért, több mint 100 ezer megbetegedésért, összesen legalább egymillió betegen eltöltött napért felelős. A PM10 az egyik oka annak, hogy az asztmás megbetegedések száma Budapesten az utóbbi 25 évben a tízszeresére, a tüdőrákosoké több mint háromszorosára nőtt.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!