Életstílus

2011.12.10. 11:34

A gyermekkórházi koszt is legtöbbször egészségtelen

Matos Lajos, az MTI szakértője írja,        Budapest, 2011. december 10., szombat (MTI) - Szakértők vizsgálata szerint az amerikai gyermekkórházakban a kis betegek ritkán ehetnek egészséges ételeket és aligha tanulhatnak helyes táplálkozási ismereteket. A táplálkozástudósok vizsgálatának lehangoló eredményeit a Academic Pediatrics szaklap közölte.

Matos Lajos, az MTI szakértője írja,

       Budapest, 2011. december 10., szombat (MTI) - Szakértők vizsgálata szerint az amerikai gyermekkórházakban a kis betegek ritkán ehetnek egészséges ételeket és aligha tanulhatnak helyes táplálkozási ismereteket. A táplálkozástudósok vizsgálatának lehangoló eredményeit a Academic Pediatrics szaklap közölte.

    Az Egyesült Államokban a gyermekek és a tizenévesek mintegy 17 százaléka kövér. A szakemberek aggályát fokozza, hogy a szám egyértelműen növekszik: 1980 óta az elhízott fiatalok aránya csaknem megháromszorozódott. A statisztikák szerint a túlsúly döntően a rosszabb társadalmi-gazdasági helyzetű családok gyermekeit érinti.

       Szakorvosokból álló bizottság Kalifornia vezető gyermekkórházait látogatta végig, hogy megvizsgálja, mivel etetik a kórházba kerülő gyerekeket. Az eredmény nagy vihart kavart: az állam gyermekkórházaiban az ételeknek csak hét százalékát nevezhették egészségesnek. 

       Lenard Lesser, a vizsgálat vezetője hangsúlyozta: "egészségügyi szakemberként tudnunk kell az egészséges étkezés és az egészség közötti összefüggést és a kórházainknak ebben példát kellene nyújtani". A munkacsoport azt a táplálkozástudományi mintarendszert használta, melyet a szakértők gyermekek számára készítettek.

       "Sajnos, sok gyermekkórházban a fölszolgált étel nem volt jobb, sőt néha rosszabbnak bizonyult, mint ami a gyorséttermekben található" - mondotta a vizsgálat vezetője. A kutatók megvizsgálták a kórházak büféinek ajánlatát és azt is értékelték. Az utóbbi esetben osztályozták az árat, a gyümölcs- és zöldség választékot, a tápérték jelölését és az egészséges innivaló választékot is.

       A 14 kórház részletesen elemzett kórházi ételeiből, a mintakönyv figyelembe vétele után csak hét százalék minősült egészségesnek. Volt jó eredmény is: mind a 14 gyógyintézetben sovány tejterméket és cukormentes üdítőitalt lehetett kapni. Ugyanakkor teljes kiőrlésű kenyér csak 25 százalékban volt a büfékben. 

       Az üzletek 81 százalékában a választékban szerepelt nagy kalóriatartalmú sütemény és fagylalt. A kórházak felében sehol nem volt föltüntetve, hogy tartanak egészséges ennivalókat is. Megjegyezték azt is, hogy csak 44 százalékban használtak alacsony kalóriatartalmú saláta öntetet. 

       "Ha a kórházi ételeket nem tudjuk egészségesebbé tenni, hogyan várhatjuk, hogy a közösségben egészségesebb ételeket egyenek" - kérdezte a vizsgálat vezetője.

-MTI-

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!