Életstílus

2012.09.24. 07:33

Óriási tévhit az őszi nátháról?

Debrecen - Az őszt a forróságtól, sebességtől, a lendülettől való visszahúzódás jellemzi. Ez az évszak összesíti az eredményeket és végzi az előzetes elosztást. A szerveink közül itt a tüdőé a főszerep. Miért? Mert a tüdő a szervezet ernyője: véd minket a különböző fertőzésektől, betegségektől.

Debrecen - Az őszt a forróságtól, sebességtől, a lendülettől való visszahúzódás jellemzi. Ez az évszak összesíti az eredményeket és végzi az előzetes elosztást. A szerveink közül itt a tüdőé a főszerep. Miért? Mert a tüdő a szervezet ernyője: véd minket a különböző fertőzésektől, betegségektől.A tüdő felel a folyadék szétosztásáért és a szervezet hőszabályozásáért. A tüdő állapotától függ, hogyan reagál a szervezet a hőmérsékletingadozásra. Szabályozza a véráramlást, felel a hang, a torok, a hangszálak állapotáért, az oxigén feldolgozásáért. Az oxigént a vérrel jut el a szervekbe. Az elhasznált levegő méreganyagokat és széndioxidot tartalmaz, ezt a tüdő távolítja el a szervezetből.

Stressz

A tüdő akkor működik jól, ha levegő tiszta és a tüdőszövetek egészségesek. Amit a légzéssel magunkba szívunk, minden szervünkbe, a vérünk minden sejtjébe eljut, és ha mérgező, mindenütt mérgez. A tüdőre a külső tényezőkön túl a szervezetünk belső környezete is nagy hatással van. A stressz összeszorítja a tüdőt megakadályozva, hogy elegendő oxigén jusson a vérbe. A szennyezett levegő és a sok stressz az immunrendszert is gyengítik; asztma, tüdőtágulás, hörghurut, torok fertőzés, homloküreg gyulladás formájában mutatkoznak meg a működési zavarok.

Melankólia

A zsiradékok túlzott fogyasztása gyengíti a tüdőt, mert a vérben felhalmozódott koleszterin csökkenti a vér oxigénszállítási képességét. A tüdő egyensúlyvesztésének tünetei közé tartozik a lágy hangszín, köhögés, torok problémák, pikkelysömör, ekcéma, bőrszárazság, túl sok vagy túl kevés verejtékezés, a nyálka túltengése vagy éppen hiánya a szervezetben, rossz szaglóérzék, iszonyodás a szárazságtól.

Érzelmi síkon az egyensúlyvesztés tünetei: a szomorúság, apátia, unalom, melankólia, pesszimizmus, távolságtartó viselkedés.

Figyeljen a tünetekre

Belső szerveinket két típusba sorolhatjuk: tömör és üreges. Minden tömör szervnek van üreges párja.

A tüdő esetében ez az üreges pár a vastagbél. A vastagbélben hatalmas energia feldolgozás történik. Ahhoz, hogy harmonikusan működjenek, mindkettőnek rendben kell lennie. Nem lehet meggyógyítani az egyiket és betegen hagyni a másikat. A tüdő tisztaságot igényel, ezt a vastagbél szabályos működése biztosítja.

Ha a vastagbél kiegyensúlyozatlan, azt az egész szervezet megsínyli. Felszaporodnak a méreganyagok, sőt, esetleg vissza is fordulnak a feldolgozó rendszerbe. A bent maradt méreganyagok miatt a bőr eldurvul, fájdalmak jelentkeznek bárhol a testben, székrekedés, hasmenés, túlzott bélgáz képződés, alhasi fájdalmak, általános testszag-, lábszagfokozódás, rossz szagú lehelet, aranyér jellemzi ezt az állapotot.

Őszi tisztítókúra

Az elmondottakból már Ön is látja, mennyire fontos, hogy ősszel ne csak a házunkban, hanem a testünkben is nagytakarítást végezzünk. A tisztítókúra felépítése: fokozott rostbevitel (40-60 g/nap) elégséges folyadékfogyasztással (testsúly kg osztva 20-szal, ennyi liter folyadékot fogyasszon naponta) legalább 40 napon át. A gondos, alapos tisztítás nélkülözhetetlen egészségünk fenntartása érdekében.

Dr. Kacsó Kornélia

A Napló orvosszakértője

Segítsen tüdején!

A dohányzás önmagában is rongálja a tüdőt, sőt, felesleges hőt fejleszt a szervezetben és kiszárítja azt (lásd: a dohányosok vékony, száraz, sárga-szürke bőre). A dohányzók nyálába nikotin kerül, és ez akadályozza az emésztőnedvek termelődését. A leszokással tehát sokat tehet egészsége általános javulásáér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!