Életstílus

2015.09.08. 08:48

“Amit tanultunk, továbbadjuk”

Miskolc - A 27 hónapon át gyógyíthatatlan daganattal küzdő kislányuk szolgáltatja a példát. Ők másokért „harcolnak”.

Miskolc - A 27 hónapon át gyógyíthatatlan daganattal küzdő kislányuk szolgáltatja a példát. Ők másokért „harcolnak”.Évente közel kétszáz új daganatos megbetegedést regisztrálnak gyermekeknél Magyarországon. Kun Klaudia egy volt közülük – szüleinek egyetlenje. Klaudia sorsát a netről és a tévéből is sokan követték. Ismerősök és ismeretlenek egyaránt megpróbálták segíteni a gyógyulását. Nem sikerült. A szülők még kislányuk életében elhatározták: arra teszik fel az életüket, hogy a hasonló helyzetbe került gyermekeknek és családjuknak segítsenek.

„Kancsalodni kezd”

– A kislányunk egészségesen született, 2006. december 3-án. Gyönyörűen fejlődött 2012 augusztusáig, amikor észrevettük, hogy kezd kancsalodni a jobb szeme. Szemészet, szemüveg. Nem használt. 2013 februárjában agytörzsi daganatot állapítottak meg nála. Azt sem tudtuk, milyen szörnyű betegséggel állunk szemben – idézi fel az édesanya, Kunné Lénárt Katalin. Sugárkezelést írtak elő az orvosok, s azt hallották, hogy azt a fajtát Pécsett végzik a legmagasabb színvonalon, a legmodernebb technológiával. Egy ismerős közvetítésével egy pécsi család díjmentesen ajánlotta fel otthonukat a kezelések idejére.

– A daganat 3,5 centiről 1,2-re zsugorodott. El is tudta kezdeni Klaudia az iskolát. Megtanult írni, olvasni, szolfézsra, hittanra járt… Sajnos, 2014 januárjában elkezdett romlani az állapota – meséli Katalin. – A tumor növekedésével rosszul is érezte magát, de nem panaszkodott, s ezt a legvégsőkig tartotta. Egyik nap a szája is félrecsúszott, pár hét múlva lebénult a jobb oldala. Akkortól már csak tolókocsiban közlekedett.

Pedig még Amerikát is megjárta! Klaudiát Magyarországon nem műtötték meg. A szülők megkeresték a világ legjobbjának tartott idegsebészeti klinikáját. Ők vállalták a beavatkozást, az OEP pedig a mintegy 50 millió forintnak megfelelő költséget utalt át a klinikának, ez Klaudia és édesanyja útiköltségét is magában foglalta. Az adakozóknak köszönhetően elkísérte őket a nagymama is.

Ám mivel a tumor addigra beszőtte a környező ép agyszöveteket, a világ legjobb agysebészei is csak kemoterápiát és szteroidot írtak fel, amelyet Klaudia már a GYEK-ben kapott meg.

Mindent megtettünk

– Egy világ omlott össze bennünk. Amit mégis kaptunk: a tudatot, hogy mi, a szülei mindent megtettünk érte, amit csak lehetett. Igaz, még volt néhány próbálkozásunk, több országgal is felvettük, de nem vezettek eredményre.

Klaudia állapota rohamosan romlott, így el kellett végezni egy életveszélyes beavatkozást: söntöt ültettek be Klaudia koponyájába, azon keresztül távozhatott a felszaporodott agyvíz a gyomrába. Klaudia ezt is hősiesen viselte. Egy hét után már otthon ápolták. Ám pár nap elteltével már nem tudott nyelni, orrszondán át táplálták. Valamennyi végtagja lebénult.

– A legborzasztóbb, hogy többé nem hallhattuk a hangját. Míg éber kómába nem esett, pislogással válaszolt a kérdéseinkre.

Klaudia a nyolcadik születésnapja előtt otthon, szülei karjai között hunyt el tavaly novemberben.

 


"Támogass szívből!"

Kun Klaudia Angyali Gyermekszív Agydaganatos Gyermekekért Alapítvány

Az idén májusban bejegyzett alapítvány első elhatározása az volt, hogy a GYEK onkológiai osztályának 12 kórtermét (ebből 5-öt még idén) kifesteti, s szalagfüggönyökkel látja el. 2 szoba már kész.

Az alapítványról bővebben: www.kunklaudiaalapitvany.hu


Angyali Gyermekszív

Klaudia szülei, Kunné Lénárt Katalin és Kun Attila kislányuk 27 hónapig tartó hősies emlékére hozta létre a Kun Klaudia Angyali Gyermekszív Agydaganatos Gyermekekért Alapítványt. – Az emberek önzetlen segítése, támogatása nélkül nem tudtunk volna ezen a nehéz úton végighaladni. Ezt az önzetlen, tiszta szeretetet amit kaptunk az emberektől, mi is szeretnénk viszonozni és tovább adni – mondja az apa. Az alapítvány agydaganatos és agytörténéses gyermekeknek és családjuknak szeretne segíteni és támogatást nyújtani. Céljaik között szerepel az olyan családok, szülők lelki gondozása is, akiknek, mint nekik is, „gyermekükből angyal lett”.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!